DEPRESSIE & SCHILDKLIER


PSYCHISCHE KLACHTEN door een SCHILDKLIER AFWIJKING
over depressies en andere stoornissen door een schildklieraandoening

In onze samenleving komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat mensen depressief zijn. Dit kan een hoop oorzaken hebben, zoals opvoeding, ongelukkige jeugd en/of adolescentie, trauma's. Echter waar veel minder over te vinden is is dat een depressie ook een lichamelijke oorzaak kan hebben. Dit kan een puur lichamelijke oorzaak zijn, maar ook vaak een combinatie van de twee: zaken slechter aankunnen van zaken door de depressie met lichamelijke oorzaak, en daardoor ook meer problemen in de omgeving veroorzaken, wat een grotere depressie veroorzaakt. De patient kan deze dan moeilijker aan en overwinnen omdat de lichamelijke oorzaak blijft. Ziekten van de schildklier komen vaak voor. Men schat dat meer dan 500.000 Nederlanders een vorm van schildklierziekte hebben. Schildklierziekten komen veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Een veel voorkomende oorzaak van depressies met een lichamelijke oorzaak is de falende schildklier (hypothyreoidie). Onderzoek heeft aangewezen dat 10-15% van de depressive mensen een te slecht werkende schildklier heeft. Deze mensen zouden dus gebaat zijn bij het krijgen van schildklierhormonen in plaats van anti depressiva. Doorgaans als de patient goed is ingesteld op schildklier medicatie verdwijnt namelijk ook de depressie. Van de ernstige depressie patienten die niet goed reageren op anti depressiva heeft zelfs 52% een aantoonbare schildklierziekte. (ridha p95) Ook stemmingswisselingen en paniek aanvallen kunnen door de schildklier veroorzaakt worden, en met schildkliermedicijnen worden opgelost.

Op pagina's over schildklier afwijkingen is veel informatie te vinden over deze klachten en hoe ze te behandelen. Op depressie paginas is er echter minder informatie over te vinden.
Deze pagina heeft dan ook vooral als doel patienten hierover te informeren, en als brug te dienen naar meer informatie. De informatie over depressie, paniek aanvallen en stemmingswisselingen zelf op deze pagina heeft dan ook vrij beknopt, voor uitgebreide informatie kun je terecht op de diverse pagina's over het onderwerp bij de links.

Ook is er op deze pagina extra aandacht voor de schildklierafwijking die niet in het bloed aantoonbaar is en de minder bekende behandeling met schildklierhormoon-medicijnen zoals thyreoidum en T3, die vaak beter helpen bij psychische klachten.

Wat is Hypothyreoidie? de 'trage schildklier'

Een van de meest voorkomende ziektes die psychische klachten klachten kan veroorzaken is hypothyreoidie. Hypothyreoidie is een ziekte die vaak voorkomt, en vooral bij vrouwen. De ziekte komt naar schatting bij een op de acht vrouwen voor. Er zijn erg veel klachten die op hypothyreoidie kunnen duiden, zoals gewichtsproblemen, niet tegen kou kunnen, darmklachten, depressie en nog veel meer (zie de klachten van hypothyreoidie) maar lang niet alle klachten konden bij iedereen voor. Hypothyreoidie begint vaak met een paar 'vage' klachten, maar als de pati?ent onderhandeld blijft worden het er in de loop der tijd steeds meer. Het wisselt ook per pati?ent welke klachten er optreden. Omdat de klachten hetzelfde kunnen zijn als die van depressie krijgen hypothyreoidie patienten vaak de verkeerde diagnose. Ook worden de klachten vaak toegeschreven aan ME/CVS, fibromyalgie, prikkelbare darm syndroom of de patient wordt simpelweg vertelt dat zijn klachten 'wel meevallen' en dat hij of zij zich aanstelt. Niets is minder waar! En wat nog belangrijker is aan het krijgen van de juiste diagnose, hypothyreoidie is goed behandelbaar!

Meestal wordt dit uitgesloten door middel van bloedtesten. Helaas is hypothyreoidie niet altijd duidelijk in het bloed zichtbaar, en wordt de diagnose daarom vaak over het hoofd gezien.

Wat is de schildklier?
De schildklier is een kleine klier in het die een zeer belangrijke rol speelt in de stofwisseling. Hij produceert schildklier hormonen, hormonen die nodig zijn voor je stofwisseling. Als je te weinig van deze hormonen aanmaakt gaan deze processen langzamer, waardoor je klachten krijgt. Deze hormonen spelen een grote rol bij de aanmaak van onder andere serotonine en en noradrenaline, en hebben daarom een grote invloed op de gemoedstoestand.
Er zijn een paar soorten schildklier hormonen die je lichaam aanmaakt met de namen T4 en T3, T2, T1 etc. T4 wordt het meeste aangemaakt en is het 'opslag' hormoon. Als je lichaam schildklier hormonen nodig heeft wordt T4 omgezet in T3. T3 is het actieve hormoon, het hormoon wat het eigenlijke werk doet. De schildklier maakt zelf ook T3 aan, maar de meeste T3 ontstaat doordat je lever T4 omzet in T3.

Van de andere hormonen van de schildklier (T2, T1, T0...) is niet precies bekend wat ze doen, maar waarschijnlijk spelen ook zij een belangrijke rol bij de stofwisseling. De schildklier wordt door de hersenen aangestuurd met het hormoon TSH dat in een deel genaamd de hypofyse wordt aangemaakt.
(TSH = thyroid stimulating hormone = schildklier stimulerend hormoon).

De psychische klachten van de schildklier
Dit is een lijst van de klachten die ik had, en zijn verdwenen met schildkliermedicijnen. Ik gebruik nu thyreoidum, op thyrax reageerde ik haast niet. Ik ben nog niet helemaal goed ingesteld op de schildklierhomonen, maar deze klachten zijn al voor ongeveer 80% verdwenen.

- depressieve klachten, je heel ongelukkig voelen, het blije gevoel bij dingen missen, alles negatief zien, je afvragen wat de zin van dingen is, niks doet je meer plezier
- paniekgevoel, constant stressgevoel, je heel druk maken om alles, niet kunnen ontspannen, gedachten die blijven malen door je hoofd, gedachten die obsessief in je hoofd blijven zelfs al slaan ze nergens op, dingen niet kunnen loslaten, snel geagiteerd zijn, snel van slag zijn
- negatief zelfbeeld, jezelf haten, erge onzekerheid, onzekerheid over sociaal contact, niet van jezelf opaankunnen, je gevoelens niet meer vertrouwen, je aangetrokken tot donkere dingen en zelfbeschadiging
- stemmingswisselingen, huilbuien, irritatieaanvallen, afwisselend blije en depressieve rotstemmingen, soms elk half uur anders zonder reden, vreemde gevoelens over dingen en mensen die niet kloppen en blijven hangen
- concentratiestoornissen, geheugenstoorniseen, niks meer kunnen onthouden, alles door elkaar gooien, geen gesprek meer kunnen volgen, verstrooidheid, spullen krijtraken, de weg niet meer kunnen vinden (ook op bekende plekken)
- dingen uitstellen, nergens meer toe komen, nergens meer fut/durf voor hebben, niks meer kunnen presteren

De klachten van hypothyreoidie.

Niet alle klachten komen bij alle patienten voor, hoe langer hypothyreoidie onderhandeld blijft, hoe meer klachten er doorgaans zullen ontstaan. Ook komen bij hypothyreoidie patienten weleens hyperthyreoidie klachten voor. De klachten die vet gedrukt zijn zijn klachten die bijvoorbeeld fibromyalgie patienten vaak hebben.

- gewichtstoename (of soms ook -afname)
- kouwelijkheid (handen en voeten), moeheid, ME
- afwijkingen immuunsysteem: infecties: cystitis, luchtweginfecties, artritis
- darmklachten:
- psychische klachten: traagheid, depressiviteit en stemmingswisselingen , nervositeit/gejaagd gevoel, irritaties, paniekaanvallen concentratie-en geheugen stoornissen , verstrooidheid. Veel patienten hebben meer klachten met stress. (zie complete lijst onderaan de pagina)
- neurologisch: hoofdpijn, slaapstoornissen, moeheid , verminderde eetlust, doofheid en oorsuizen, duizeligheid , oogproblemen
- huid: droog en pafferig, vooral onder de ogen
- haar: uitval, verlies wimpers en wenkbrauwen
- nagel: boos en brokkelig
- menstruatie stoornissen, heftig, pre menstruaal syndroom (PMS) , soms ook uitblijven van menstruatie
- verminderde libido , onvruchtbaarheid
- fibromyalgie: spier- en gewrichtsklachten (pijn, met name 's ochtends stijfheid, reumaklachten, spieren moeilijk kunnen ontspannen)
- hart- en bloedvaten: hartkloppingen, vochtophopingen, blauwe plekken, bij veel patienten langzame hartslag
- allergieen, eczeem
- carpaal tunnel syndroom (beter bekend als RSI, de muisarm)
- kortademigheid, astma achtige klachten
- hese, krakende stem
- oogklachten: droge ogen, gevoel alsof er zand in zit. Soms ook exopthalmus.
- bloed: verhoogd cholesterol en homocysteine gehalte, bloedarmoede

Niet al deze klachten komen bij iedereen voor. De meeste patienten hebben een paar van deze klachten, maar bij sommigen komt het ook voor dat ze maar 1 klacht duidelijk hebben, en een paar anderen een beetje. Zoals je ziet kan het zijn dat als je een depressie hebt, je klachten veroorzaakt kunnen worden door een onderliggende hypothyreoidie. Vooral als je ook een paar van deze lichamelijke klachten hebt (of schildklierziektes in de familie, of de diagnose fibromyalgie of ME) kan het de moeite waard zijn om de schildklier eens uitgebreid na te kijken.

Hoe wordt de diagnose meestal gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door de TSH-waarde in het bloed te meten. Veel artsen houden hierbij aan dat een TSH tussen de 0.5 en de 5.0 betekent dat je schildklier in orde is. Tegenwoordig houden laboratoria echter aan dat een TSH boven de 3.5 kan duiden op een schildklier afwijking (heb je klachten en zit je dus boven de 3,5 dan is het verstandig om toch behandeling te krijgen). In een aantal gevallen is de TSH waarde echter normaal, en bestaan er toch hypothyreoidie klachten. een schildklierziekte ondanks normale bloedwaardes

Daarnaast is er een combinatie mogelijk van bovenstaande situaties:


 1. De hypofyse maakt te weinig TSH aan, maar de schildklier reageert zo heftig, dat er toch voldoende thyreoglobuline wordt aangemaakt.
 2. De hypofyse maakt te weinig TSH aan en de schildklier reageert ook nog eens onvoldoende, zodat er veel te weinig thyreoglobuline wordt aangemaakt.
 3. De hypofyse maakt te weinig TSH aan en de schildklier reageert normaal, waardoor er onvoldoende thyreoglobuline wordt aangemaakt.
 4. De hypofyse maakt te veel TSH aan, maar de schildklier reageert zo lauw dat er toch net voldoende thyreoglobuline wordt aangemaakt.
 5. De hypofyse maakt te veel TSH aan, maar de schildklier reageert hier zo heftig op dat er veel te veel thyreoglobuline wordt aangemaakt.


De medicatie
Er bestaan verschillende soorten medicatie voor de behandeling van hypothyreoidie. Als je schildklier niet meer goed werkt maakt deze te weinig schildklier hormonen aan. Als het schildklierhormoongehalte in je lichaam te laag wordt krijg je klachten. De behandeling bestaat eruit dit gehalte aan te vullen met schildklier hormonen uit pillen. Als je schildklier hormoon gehalte weer de juiste hoogte heeft bereikt dan verdwijnen je klachten. Als de hypothyreoidie al lang heeft bestaan kan dit langer duren, soms wel een jaar of meer. De eerste verbetering is meestal binnen drie maanden merkbaar, en bij het gebruik van T3 vaak al binnen 2 weken.
De meest bekende schildklierhormoonaanvulling is de behandeling met Thyrax. Thyrax bevat alleen het schildklierhormoon T4. De theorie is dat je lichaam zelf in staat is voldoende T4 om te zetten naar T3. (En eventueel T2, T1, etc...) Voor een aantal patienten werkt dit middel goed, echter niet voor iedereen. Een deel van de patienten houdt met het gebruik van Thyrax nog klachten over. Andere medicatie zoals Thyreoidum of Armour kan dan de oplossing bieden. Met de juiste medicatie kunnen in principe alle klachten verdwijnen.

Schildklier of psychische ziekte?

Het kan behoorlijk lastig zijn om te bepalen of je klachten een psychische of lichamelijke oorzaak hebben. Zoals eerder gezegd hoeft een schildklieraandoening niet altijd in je bloed aanwezig te zijn, en er zijn meer lichamelijke oorzaken mogelijk.
Alsvorens je de diagnose depressie aanneemt, laat altijd eerst uitgebreid je schildklier nakelijken, niet alle de TSH waarde maar ook de T4, T3 en de antistoffen.
Zijn je klachten begonnen in of na een periode van grote stress, dan kan het nog zijn dat de schildklier de oorzaak is, schildklierziektes worden vaak getriggerd door periodes van stress en openbaren zich dan.
Ook de whiplash en een bevalling zijn vaak triggers voor een schildklierziekte, zijn je klachten hierna onstaan, dan kan het ook goed zijn dat de schildklier de oorzaak is van de blijvende klachten.
Erfelijkheid kan ook een rol spelen, sommige schildklierziektes zijn erfelijk (hasimoto). Heb je meer mensen in je familie met schildklierziektes, depressie, psychische klachten, ME/CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) of fibromyalgie, dan kan het zijn dat het erfelijk is (mensen met schildklierziektes krijgen ook vaak de de fout dieagnose chronisch vermoeidheidssyndroom of fibromyalgie) Ook zijn niet alle schidklierziektes in het bloed aantoonbaar, ook als je bloed normaal is kun je aan je schildklier hebben.


Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het verband tussen depressie en schildklierziektes. 10-15% van de depressive mensen een te slecht werkende schildklier, en vaak verdwijnt de depressive met de juiste behandeling. Ook hangt het van de behandeling af hoe sterk de depressie verdwijnt, sommige mensen reageren beter op Thyrax, anderen op Thyreoidum of T3. De laatsten zijn echter een stuk minder bekend, maar helpen vaak beter bij het oplossen van psychische klachten. Met name als je al thyrax gebruikt, en je hebt nog steeds psychische klachten, kan het overstappen op andere medicatie helpen met ze laten verwijnen. (tips: deze site heeft hier uitgebreidere informatie over

Van de ernstige depressie patienten die niet goed reageren op anti depressiva heeft zelfs 52% een aantoonbare hypothyreoidie. (ridha p95)

In zijn voordracht van 21 november 2002 tijdens de 28ste Erasmus Endocrinologiecursus in Noordwijkerhout , wees professor Dr. E.P. Krenning, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam op de onderschatte betekenis van de omzetting van T4 in T3 schildklierhormoon in de perifere weefsels. T4 is voornamelijk een pr?hormoon en wordt na omzetting in T3 4x zo actief. Het belang hiervan is al eerder gebleken uit baanbrekend werk van H.F. Escobar-Morreale et.al (10). Professor Krenning wees dan ook op het feit dat hypothyreoidie (veel) te weinig frequent in Nederland wordt gediagnosticeerd, d.w.z. dat T3 tekort in de weefsels vaak over het hoofd wordt gezien of wordt ondergewaardeerd ( uit: verslag werkgroep hypothyreodie ABNG 200, jan 2005 ) Weet dat depressie kan een gevolg zijn van een te traag werkende schildklier en weet dat een traag werkende schildklier nogal eens over het hoofd worde gezien. Depressie in combinatie met overgewicht, en kouwelijkheid zijn zeker een reden om dit verder na te kijken.


Ook paniekaanvallen kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan schildklierhomonen. Sommige patienten hebben hier meer last van dan anderen. De paniekgevoelens die onstaan bij een tekort aan schildklierhormonen kunnen varieren van een dageliks licht angstgevoel tot complete paniakaanvallen, waarbij je van angst niet meer weet waar je naartoe moer rennen, alles maakt je bang, elk probleem lijkt 100 keer zo groot. Ook kunnen er vreemde lichamelijke gewaarwordingen optreden, een paniekaanval is niet niks.

T3
Toevoeging van het schildklierhormoon T3 (trijoodthyronine, liothyronine, Cytomel), in een dosering van 25-50 ?g per dag, heeft bij ongeveer de helft van de pati?nten die niet op een klassiek antidepressivum alleen reageerden, succes. Het effect is niet beperkt tot pati?nten met een (subklinische) hypothyro?die (te traag werkende schildklier).

Een depressie kan ook worden be?nvloed door nutritionele factoren, zoals een laag gehalte aan vitamine B12 of een ferriprieve anemie, die te wijten zijn aan een slechte voeding of menstruatie.

Andere diagnoses
De volgende diagnoses worden ook vaak gegeven aan schildklier patienten:


 • Depressie
 • angststoornis, paniekstoornis, nerveusiteitsstoornis
 • stress, stressgevoelig
 • dystimische depressie
 • cyclothymia
 • hypochonder, hypochondrie
 • obsessieve stoornis
 • borderline syndroom
 • ADHD, ADD, AD/HD, autisme, hyperactief
 • postnatale depressie
 • PMS (pre mestrueel syndroom)
 • menopauze klachten
 • aandachts stoornis
 • psychosomatische klachten: 'het is psychisch', 'de klachten komen door stress', of ' het zit allemaal in uw hoofd' 'Het zit tussen de oren', ' aanstellerij'


ME/CVS of fibromyalgie
prikkelbare darm syndroom
arthrose (achtige) klachten, arthritis klachten
onvruchtbaar/miskramen, miskramen
herhaaldelijk kaakholte en/of amandel ontstekingen, herhaaldelijke nier ontstekingen, candida (met hypothyreoidie werkt het immuunsysteem slechter)
Postnatale depressie
"Zwangere vrouwen met antistoffen in het bloed tegen het eigen schildklierweefsel hebben een grotere kans om een periode met een depressie door te maken. Dit is een van de conclusies uit het proefschrift ?Epidemiologische studies van postpartum schildklierfunktiestoornissen en schildklierkanker in Zuidoost Nederland?, waarop J.L.P. Kuijpens op woensdag 21 oktober promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "

http://www2.eur.nl/archief/1998/pb981504.html

Soorten hypothyreoidie
er zijn verschillende vormen van hypothyreoidie.

Primaire hypothyreoidie wordt veroorzaakt doordat de schildklier zelf niet genoeg hormonen produceert. Meestal wordt dit veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto. Dit is een auto immuun ziekte waarbij het lichaam zelf de schildklier vernietigd. Het is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoidie. Als je de ziekte van Hashimoto hebt maak je vaak antilichamen tegen de schildklier aan (deze zijn in je bloed aan te tonen). 10% van de mensen met Hasimoto heeft echter geen antilichamen, maar wel Hasimoto!
Andere oorzaken van primaire hypothyreoidie zijn een operatieve verwijdering van de schildklier of behandeling met radioactief jodium ("de slok") tegen de ziekte van Graves.

Secundaire hypothyreoidie, ook wel bekend als centrale hypothyreoidie wordt veroorzaakt door een afwijking aan de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Deze produceert te weinig TSH. De schildklier zelf werkt dan wel goed, maar wordt onvoldoende gestimuleerd door de hersenen, wat resulteert in te weinig schildklier hormonen. Deze afwijking is aantoonbaar met de TRH-stimulatie test. Bloedtesten kunnen dan nog normaal zijn (meestal TSH laag en de FT 4 ook). Omdat de afwijking vrij zeldzaam is wordt de test bijna nooit gegeven

Tertiaire hypothyreoidie is een hele zeldzame afwijking. Hierbij produceert de hypothalamus, een gedeelte van de hersenen te weinig TRH, het hormoon wat normaal de hypofyse stimuleert om TSH te maken. Dit resulteert erin dat de schildklier onvoldoende wordt aangestuurd. Ook dit wordt aangetoond met de TRH-stimulatie test.

De symptomen van hypothyreoidie <
Behalve de klachten die patienten hebben zijn er ook nog symptomen die op hypothyreoidie kunnen duiden. Symptomen zijn dingen die de dokter zelf kan vaststellen bij een patient. Niet alle symptomen komen bij alle schildklier afwijkingen voor, meestal wel een aantal.

Vermoeidheid:
Thyroid hormone’s main role is to control metabolism (energy production) inside the cell.  Our cells contain tiny factories called mitochondria that produce energy from fat, sugar and protein.  Thyroid hormone controls the function of the mitochondria which determines how much energy is produced.

De symptomen:
- verlaagde lichaamstemperatuur (ochtend temperatuur onder de 36, graden)
- vertraagde hartslag, zachte, zwakke hartslag (en soms ook snel)
- verlies van wenkbrauwen (soms alleen de buitenste eenderde)
- huid problemen, gelige huid
- dikke opgezwollen oogleden, pafferig gezicht
- overgewicht of ondergewicht, blijvend bij een goede gezonde voeding
- struma
- blauwe plekken
- haaruitval
- koude handen en voeten
- vertraagde achillespees reflex
- bloedarmoede, verhoogd cholesterolgehalte, verhoogd homocysteine gehalte
- vergrote lever, gevoelige lever
et cetera

Reguliere artsen kijken vaak voor de diagnose naar de bloedwaardes, niet naar de symptomen, maar ze kunnen wel handig zijn om te bepalen de de kans groot is dat je een schildklierafwijking hebt.

Andere links:
Hypo maar niet happy - algemene info over schildklierziektes, en wat te doen als je nog klachten overhoud als je thyrax slikt

http://www.geestelijke-gezondheid.nl - psycholoog.startkabel.nl - Fibromyalgie.nu (met forum!) - - Depressie 2link

bron http://depressie-schildklier.atspace.com/


Hoe wordt de diagnose meestal gesteld?
De diagnose wordt meestal gesteld door de TSH-waarde in het bloed te meten. Veel artsen houden hierbij aan dat een TSH tussen de 0.5 en de 5.0 betekent dat je schildklier in orde is. Tegenwoordig houden laboratoria echter aan dat een TSH boven de 3.5 kan duiden op een schildklier afwijking. In een aantal gevallen is de TSH waarde echter normaal, en bestaan er toch hypothyreoidie klachten. Dan wordt er vaak naar de waarde van T4 of van de FT4 gekeken. Soms wordt ook de FT3 bepaald. De aanwezigheid van antilichamen (anti-TPO) kan ook op het hebben van een schildklier stoornis duiden (Zelfs al zijn de rest van je waardes dan normaal). Helaas doen veel dokters alleen de TSH test om hypothyreoidie uit te sluiten, hiermee missen ze vaak de diagnose. Vraag ook altijd je specifieke bloedwaardes op, sommige dokters sturen helaas nog steeds mensen naar huis met 'je bloed is goed' als de TSH zelfs soms 5.0 is!

Mijn bloed is goed, kan ik dan toch hypothyreoidie hebben?
Ja dat kan. Volgens dokters geven bloedtesten altijd een duidelijke uitslag, maar de praktijk wijst anders uit. Soms is de hypothyreoidie namelijk helemaal niet in het bloed zichtbaar. (Zie mijn verhaal en boekbesprekingen)
De testen die vaak in patienten met normale bloedwaardes hypothyreoidie kunnen aantonen zijn de 24 uurs urine test en in sommige gevallen ook de TRH-test. Als je de klachten van hypothyreoidie hebt, maar komt steeds niks uit alle testen kan ook een proefkuur met Thyrax/Armour/een ander medicijn worden voorgeschreven. Meer hierover staat onder andere in het boek ' Thyroid Power' (ook bij mensen bij wie uit alle testen niks komt willen schildklier hormonen weleens helpen)
Dokter Durrant-Peatfield heeft in zijn boek The great thyroid scandal... ' beschreven waarom bloedtesten niet altijd goed werken. Ook hij behandelt patienten met verschijnselen van hypothyreoidie en volledig normale test uitslagen met succes. Hij stelt de diagnose aan de hand van de klachten en de symptomen (zie hieronder) Is er toch een 'bewijs' nodig dan gebruikt hij de 24 uurs urine test van het Europees Laboratorium voor Nutrienten te Bunnik. Het voorkomen van hypothyreoidie in de familie kan een extra aanwijzing zijn dat je problemen door de schildklier komen: hypothyreoidie is erfelijk. (Heb je veel familieleden met depressies, fibromyalgie of ME, prikkelbare darm syndroom of iets dergelijks dan http://www.blogger.com/img/blank.gifkan het zijn dat zij eigenlijk ook hypothyreoidie hebben).

Afd. Endocrinologie UMCG

Als de schildklier normaal functioneert, dan is de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed ook normaal. De medische term hiervoor is euthyreoïdie. Wanneer de schildklierhormoon spiegel van het bloed te hoog is, wordt gesproken van hyperthyreoïdie. De term hypothyreoïdie slaat op een aandoening, waarbij de schildklier te weinig hormoon produceert.

Het grootste gedeelte van T4 en T3 is in het bloed gebonden aan eiwitten. De rest is het direct beschikbare oftewel ‘vrije’ schildklierhormoon. Bij bloedonderzoek om te bepalen hoe de schildklier functioneert wordt meestal de TSH-spiegel bepaald, en daarbij ook vaak de spiegel van vrij T4, de hoeveelheid actief T4 in het bloed. De uitslag hiervan verschilt iets per laboratorium, vanwege verschillen in de gebruikte meetmethoden. Een normale TSH-waarde ligt tussen de 0,4 en 2,0 mU/l. Onder normaalwaarde verstaat men de waarde van de bepaling bij gezonde mensen. De normale waarde voor vrij T4 ligt in het UMCG tussen de 8,0 en 18,0 pmol/l. Overigens ligt deze normale waarde voor ieder individu anders. De één heeft een ‘normale’ waarde van 12, en de ander bv. van 17 pmol/l.

Het resultaat van de metingen kan als volgt zijn:


 • TSH normaal en vrij T4 normaal; een stoornis van de schildklier is nagenoeg uitgesloten;
 • TSH verhoogd, en vrij T4 verlaagd: hypothyreoïdie;
 • TSH licht verhoogd, vrij T4 normaal: dit wordt ‘subklinische hypothyreoïdie’ genoemd; subklinisch betekent dat de metingen licht afwijkend zijn, maar iemand nog geen duidelijke ziekteverschijnselen of klachten heeft;
 • TSH verlaagd, en vrij T4 verhoogd: hyperthyreoïdie;
 • TSH verlaagd, en vrij T4 normaal: ‘subklinische hyperthyreoïdie’.


Struma is de term, die gebezigd wordt voor een ‘vergrote schildklier’. Met de functie van de schildklier heeft dit niet direct iets te maken, die kan volstrekt normaal zijn.

Bijvoorbeeld – een laag T4 gehalte kan een zieke schildklier betekenen, of , een niet functionerende hypofyse die de schildklier niet stimuleert. Omdat die hypofyse normaal TSH produceert als het T4 gehalte laag is, zal een hoog TSH gehalte bevestigen dat inderdaad de schildklier verantwoordelijk is voor hypothyreoïdie.

Als het T4-gehalte laag is maar de TSH niet verhoogd, dan is het waarschijnlijk dat de hypofyse de oorzaak is van de hypothyreoïdie . Dit heeft grote gevolgen voor de behandeling, omdat de hypofyse ook andere hormonen (geslachtshormonen en groeihormonen) reguleert, alsook de bijnierfunctie. Een stoornis van de hypofyse betekent dat andere klieren ook misschien ontregeld zijn en dat andere behandelingen moeten volgen. 

24 uurs urinetest op T3
De meest betrouwbare test is de 24 uurs test op T3. Deze test is ongevoelig voor TBG. (Schildklierhormoon bindend globuline, Engelse afkorting).
De optimale waarden voor 24 uurstest T3 is omgeveer 2000 pmol. Minder dan 1400 pmol betekent hypothyreoïdie, meer dan 2600 pmol hyperthyreoïdie. Deze waarden zijn niet gevonden door te kijken wat de gemiddelde waarde is die mensen hebben, maar door te kijken wat de waarden zijn van optimaal ingestelde mensen. Pas na minimaal 2 maanden stabiele instelling heeft het zin deze test te herhalen, eerder zijn de uitslagen niet betrouwbaar.
 

TGB test
Het grootste deel van de schildklierhormonen is gebonden aan een eiwit (TGB). Als er een tekort of een overschot is van dit eiwit verandert het de T4 en T3 meetwaarden maar niet de werking van de schildklier. Als iemand een normale schildklierwerking lijkt te hebben maar onverklaarbare hoge of lage waarden van T4 of T3 dan kan dat te wijten zijn aan een toename of vermindering van TBG. Afwijkende waarden worden in sommige families gevonden door erfelijke aanleg. Zij worden vaak verkeerd gediagnosticeerd als schildklierpatiënt, maar hebben een normaal werkende schildklier en geen behandeling nodig.

TRH test
Bij gezonde mensen zal de TSH productie verhoogd worden bij een injectie met TRH (Thyrotrophin Releasing Hormone), het hormoon dat door de hypothalamus wordt gemaakt. Patiënten met teveel schildklierhormoon (T4 of T3) zullen geen verhoogd TSH gehalte krijgen als ze TRH wordt toegediend. Deze "TRH test" is op dit moment de meest gevoelige test om beginnende hyperthyreoïdie op te sporen.
Patiënten die hier sterk op reageren kunnen hypothyreoot zijn.
Omdat tegenwoordig de TSH-bepalingen ook erg nauwkeurig zijn is de toepassing van de TRH test in de meeste gevallen niet meer nodig.

Echo
Ultrasoon geluid wordt toegepast om een afbeelding (echo)van de schildklier te krijgen en eventuele knobbeltjes of gezwellen zichtbaar te maken. Het kan laten zien of weefsel ‘vast’ is of een met vloeistof gevulde cyste. Het kan niet worden gebruikt om te bepalen of een gezwel kwaadaardig is of niet. 
Ultrasoon geluid helpt ook om een schildklierprik nauwkeuriger te doen.


Schildklier antilichamen
Sommige schildklier patiënten hebben antilichamen in hun bloed tegen hun eigen schildklier. (zie ook Antilichamen ). Hoge concentraties veroorzaken een vorm van hypothyreoïdie die de ziekte van Hashimoto wordt genoemd. Of deze antilichamen de veroorzakers zijn van de ziekte of dat de ziekte zelf de oorzaak van de vorming van antilichamen is, is niet bekend. Soms komen lage hoeveelheden antilichamen voor bij andere vormen van schildklierziekte.

Schildklier prik
Dit is de meest betrouwbare test om schildklierkanker aan te tonen. In 75 % van de gevallen kan deze test knobbeltjes aanwijzen als wel of niet kwaadaardig. Met een naald wordt wat weefsel uit de schildklier gehaald voor onderzoek.

Schildklierscan (scintigrafie) of Uptake


De schildklierscintigrafie + uptake wordt verricht om schildklierafwijkingen op te sporen. Aan de hand van een schildklieruptake-meting kan de opname van jodium in de schildklier berekend worden en daarmee kan worden bepaald of de functie van de schildklier normaal, te snel of te langzaam werkt. Tevens wordt de functie van de schildklier onderzocht op vorm, grootte, de ligging en de stofwisseling van de schildklier. Bij een schildklierscan ( = schildklierscintigrafie) maken wij foto’s van de schildklier
na toediening van een licht radioactieve vloeistof. De licht radioactieve vloeistof
verspreidt zich in de schildklier. De nucleair geneeskundige bekijkt de foto’s en
beoordeelt de schildklier op vorm en functie.

Onderzoek
Inname capsule
Voor de eerste afspraak moet u nuchter zijn. Dit betekent na twaalf uur ’s nachts niet meer eten, u mag wel water drinken. Op het afgesproken tijdstip krijgt u een capsule met een geringe hoeveelheid radioactieve stof. Een uur na inname van de capsule kunt u uw ontbijt gebruiken.

Foto’s en meting
Ongeveer vier uur na de inname van de capsule wordt een foto gemaakt. Dit duurt een kwartier. Ook wordt een meting aan uw schildklier verricht. Dit duurt vijf minuten.
De volgende morgen wordt nogmaals een meting verricht (duur vijf minuten). Deze dag hoeft u niet nuchter te zijn.

Voorbereiding
Indien u schildkliermedicijnen gebruikt, moet u deze, afhankelijk van het medicijn, gedurende enige tijd stoppen. Dit hoort u bij het maken van de afspraak.

Wilt u ons laten weten of u de afgelopen maand een röntgenonderzoek met contrastmiddel heeft gehad?

Radioactieve vloeistof
De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De stof verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, grotendeels via de urine. Dit wordt bevorderd door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen.

Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend. De foto’s worden door de nucleair geneeskundige beoordeeld. De bevindingen gaan naar uw behandelend specialist, van wie u de uitslag ontvangt. 


Engelse methode 

Thyroid UK is a charitable company working primarily within the United Kingdom. Formed in 1998, we became a company limited by guarantee in 2007 and in 2008 we became a registered charity.

The provision of quality information for people with both diagnosed and undiagnosed thyroid disorders is the primary concern of Thyroid UK, and we work effectively in this field through dialogue with NHS departments, networking with other voluntary organisations, and providing services direct to patients.

Recent research has shown that there is a diurnal (daily) variation in TSH production with a peak during the night, declining to half of this during the afternoon. A further result of recent work has suggested that the tests should be undertaken in the morning and that the previous upper limit of normality was too high. Authorities in USA now suggest that 2.7mU/L should be the cut-off point and treatment should be offered above this.

Mijn waarden


In this country recent suggestions, sadly approved by the British Thyroid Foundation and certain senior endocrinologists, have placed the cut-off point now at 10mU/L, well above previous levels of 4 or 5mU/L, which were far too high anyway.

The thinking behind these proposed guidelines is beyond rational explanation; and the amount of illness and suffering which will result is heartbreaking. A problem with interpreting TSH results is that, firstly, it assumes that the hypothalamus and pituitary are working normally, and secondly, that the thyroid status is normal and is not being influenced by medication or other illness. It is further pointed out that the test must have a sensitivity of below 0.02 mU/L or false negatives may occur. Many tests are not as sensitive as this. An abnormally low result is usually the result of higher than normal levels of T4 (due to hyperthyroidism or over-dosage), and if associated with thyroid peroxidase antibodies Hashimoto's disease is likely to be present.

The phenomenon of thyroid hormone resistance occurs at the receptor sites and is usually genetic. The patient may have persistently higher than normal levels of both T3 and T4, and a high TSH, though still not appearing to be hyperthyroid. These patients are sometimes wrongly diagnosed as hyperthyroid on the evidence of the blood tests alone.
VOOR MEER INFO BEZOEK DEZE UK WEBSITE (www.thyroiduk.org.uk)

Als uw klachten wijzen op hypothyreoïdie (een te lage functie van de schildklierhormonen) wordt bepaald hoe hoog de waarde van TSH in het bloed is. Onder de lijst getallen vindt u uitleg over de betekenis van de afkortingen.
 • Normaalwaarde TSH: 0,4 - 3,5 mU/l. (Bron: http://de-san.nl/publicaties/memoboek/ Dit is de website van de Samenwerkende Artsenlaboratoria in Nederland.) Sommige laboratoria vinden waarden tot 4 mU/l ook nog 'normaal' en enkelen rekken dit zelfs op tot 5,5 mU/l. Anderen pleiten daarentegen voor maximale waarden van slecht 2,5 mU/l. Kortom: onenigheid onder deskundigen.
Bij hyperthyreoïdie (een te hoge activiteit van de schildklier) wordt de TSH bepaald en de hoeveelheid schildklierhormonen. Met name het hormoon FT4 wordt als belangrijk gezien. FT4 betekent Free T4 = vrij voorkomend Thyroxine. Een hormoon kan alleen zijn functie uitvoeren, als hij niet gebonden is aan een transporteur, dus als hij vrij voorkomt in het bloed.
 • Normaalwaarden T3: 1 - 3 nmol/ liter/ 0,9 - 2,6 nmol/l (bron: Vismans, alg. ziekteleer)
 • Normaalwaarden vrij T4 (FT4): 13-25 pmol/ liter (bron: bovengenoemde website artsenlaboratoria)
Als er andere problemen zijn met het functioneren van de schildklierhormonen, dan wordt dit niet gevonden met de meting van TSH. Er zijn veel mensen die bij zichzelf symptomen herkennen, die worden genoemd bij een te zwak werkende schildklier terwijl ze een TSH-waarde hebben die als 'normaal' wordt beoordeeld. Huisartsen zijn echter min of meer verplicht alleen deze ene meting te doen; zo staat dat in de protocollen die ze geacht worden te volgen. 

De bovengrens voor de referentiewaarden ligt bij de meeste labs nog steeds op 4 à 5. De ervaring leert echter dat iemand met een tsh van boven de 2 al hypothyreoïdie-klachten kan hebben! Recent onderzoek steunt dit, in Amerika is onlangs de bovengrens van de referentiewaarden van TSH naar beneden gesteld tot 3. Deze normaalwaarden gelden voor diagnose. Bij behandelde hypothyreoïdie moet bij vrijwel alle patiënten een TSH < 2 hebben. Veel patiënten voelen zich tevens pas echt goed bij een TSH < 1.

Metingen die zinvol zouden kunnen zijn om te laten onderzoeken: 
 • T3 totaal 
 • T4 vrij, 
 • anti-TPO; Dit is anti thyreo-peroxidase. Een verhoogde waarde is een indicatie voor een auto-immuunproces van de schildklier 
 • cortisol.
Cortisol is het 'lange termijn stresshormoon', wat nodig is om de schildklierhormonen in de cellen te laten opnemen. Alleen in de cellen kunnen schildklierhormonen hun werk doen. Dus als de waarde van cortisol te laag is, kunnen de schildklierhormonen hun werk niet goed doen. Maar ook een te hoge waarde van cortisol remt het functioneren van de schildklierhormonen. Bij een te hoog cortisol wordt het weinig actieve T4 vaker omgezet in T3 reversed; dit is een niet werkzame vorm van T3.
Als u nog meer wilt laten testen, dan zijn de volgende testen mogelijk ook zinvol:
 • vitamine D3
 • vitamine B12, waarbij er inmiddels ook getest kan worden op de actieve vorm van vitamine B12: Holo TC, ook wel holo transcobalamine genoemd.
 • anti-Tg Dit is anti-thyreoglobuline. Een verhoogde waarde is ook een indicatie voor een auto-immuunproces van de schildklier
 • T3 reversed Dit is een niet actieve vorm van het T3 hormoon.

Normaalwaarde TSH: 0,4 - 3,5 mU/l. (Bron: http://de-san.nl/publicaties/memoboek/ Dit is de website van de Samenwerkende Artsenlaboratoria in Nederland.)

Sommige laboratoria vinden waarden tot 4 mU/l ook nog 'normaal' en enkelen rekken dit zelfs op tot 5,5 mU/l.

Anderen pleiten daarentegen voor maximale waarden van slecht 2,5 mU/l. zoals dhr. J. Kamsteeg.
Kortom: onenigheid onder deskundigen.

Bij hyperthyreoïdie (een te hoge activiteit van de schildklier) wordt de TSH bepaald èn de hoeveelheid schildklierhormonen. Met name het hormoon FT4 wordt als belangrijk gezien. FT4 betekent Free T4 = vrij voorkomend Thyroxine met vier jodium-ionen. Het schildklierhormoon kan alleen zijn functie uitvoeren, wanneer deze niet aan een transporteur gebonden is, dus als hij 'vrij' voorkomt door het afstaan van een jodium-ion, waarbij het inerte T4 verwordt tot het actieve T3:

Normaalwaarden T3: 1 - 3 nmol/ liter/ 0,9 - 2,6 nmol/l (bron: Vismans, alg. ziekteleer)

Normaalwaarden vrij T4 (FT4): 13-25 pmol/ liter (Bron: http://de-san.nl/publicaties/memoboek/ Dit is de website van de Samenwerkende Artsenlaboratoria in Nederland.)

Wat betekent de uitslag?
Een standaard referentiewaarde voor TSH is moeilijk te geven omdat er veel verschillen zijn tussen individuen en tussen de meetmethoden. Elk laboratorium heeft dus zijn eigen referentiewaarden in gebruik. De meeste laboratoria hanteren voor deTSH referentiewaarden van 0,4 - 4,0 mE/L, dit betekent dat een uitslag welke zich tussen deze grenzen bevindt als normaal wordt gezien. De uitslag van de TSH test moet echter in samenhang met de fT4 test worden beoordeeld (zie onder).

Verhoogd:
Een verhoogde TSH, dus hoger dan 4,0 mE/L, betekent meestal dat de schildklier te weinig schildklierhormoon maakt (‘trage schildklier' oftewel hypothyreoïdie). De hypofyse krijgt meestal wel het signaal om meer TSH te maken, en dat gebeurt, maar vervolgens is de schildklier niet goed in staat om te reageren op TSH en extra schildklierhormonen aan te maken. In zeldzame gevallen komt het voor dat de hypofyse niet goed functioneert en daardoor te veel TSH maakt. Bij een patiënt die behandeld wordt met synthetisch schildklierhormoon betekent een hoge TSH dat de patiënt te weinig schildklier hormoon krijgt.

Verlaagd:
Een lage TSH, dus een uitslag lager dan 0,4 mE/L, betekent meestal een overactieve schildklier (oftewel hyperthyreoïdie) of een patiënt die te veel schildklierhormoon toegediend krijgt. Zeldzaam is een afwijking van de hypofyse waarbij er te weinig TSHgemaakt wordt. Wanneer het TSH te hoog of te laag is, betekent dit dat de afgifte van schildklierhormoon niet goed is. Om daar de precieze oorzaak van te achterhalen, is verder onderzoek nodig. Een onderdeel van dit onderzoek bestaat uit het meten van de schildklierhormoon (meestal betreft dit alleen het vrije T4).LEES OOK

Interpretatie van afwijkende schildklierhormoonwaarden
TSHfT4Interpretatie
HoogNormaalMilde (subklinische) hypothyreoïdie
HoogLaagHypothyreoïdie
LaagNormaalMilde (subklinische) hyperthyreoïdie
LaagHoog of normaalHyperthyreoïdie
Licht verhoogd, normaal of laagLaagZeldzaam, hypofysaire (secundaire) hypothyreoïdie
http://www.uwbloedserieus.nl/aanvraagformulier.php?id=309

Referentiewaarden bloedonderzoek 
De referentie- of normaalwaarden zijn in elk laboratorium (iets) anders. Houdt bij vergelijking van 
bloedwaarden dus altijd de referentiewaarden van het betreffende laboratorium aan. 
Navolgende tabel, afkomstig uit het standaardwerk 'Schildklierziekten', geeft een indruk van wat de 
referentiewaarden voor volwassenen ongeveer zullen zijn.4

Referentiewaarden bloedonderzoek

TSH 0,4 - 3* mU/l
F(Vrij)T4 10 – 23 pmol/l
F(Vrij)T3 4 – 8 pmol/l 
T3 1,35 - 2,60 nmol/l

* Bovengrens TSH aangepast naar aanleiding van nieuwe A.A.C.E. richtlijn5


In januari 2003 werden de richtlijnen voor de referentiewaarden van de TSH-test door de American 
Association of Clinical Endocrinologists aangepast tot 0,3 - 3,0 mU/l (zie de website van de AACE: 
http://www.aace.com/pub/pdf/guidelines/hypo_hyper.pdf). De TSH-waarden (0,4 - 4,0 mU/l) in de tabel uit 
'Schildklierziekten' (prof. dr. W.M. Wiersinga en prof. dr. E.P. Krenning (red.), Bohn Stafleu van Loghum, 2de 

druk 1998, ISBN 90 313 2501 5) kunnen daarmee als verouderd beschouwd worden.


http://www.hypomaarniethappy.nl/files/protocollen_printversie.pdf

Mensen met een lage schildklierfunctie, hypofyse en bijnieractiviteit hebben in het bloed vaak een laag carnitine-gehalte.
De omzetting van T4 naar T3 vindt in de lever plaats onder controle van TSH. Hiervoor moet voldoende jodium, selenium, koper, zink en ijzer aanwezig zijn.
Bij hypothyreoïdie is de absorptie van vitamine B12 verminderd.
Een onderactieve schildklier kan pro-vitamine A (caroteen) niet, of niet voldoende, omzetten naar vitamine A.
T3 is essentieel voor normale niveaus van serotonine
en noradrenaline. Tekort aan T3 kan tekorten geven aan serotonine en noradrenaline. Uit serotonine wordt melatonine gemaakt. Melatonine is verantwoordelijk voor het inslapen! Hoofdpijn en spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een tekort van serotonine!
De 4 bijschildkliertjes zijn van belang in de calciumhuishouding.

TSH->T4->T3->SEROTONINE->MELATONINE

Omzetting T4 -> T3

De wetenschap behelpt zich bij het vaststellen van de T4 en T3 waarden tot de meting van de tweede keus, namelijk T4. Dat komt, omdat T3 zo instabiel is en zo kort aanwezig, dat dit vrij wel onmogelijk goed te meten is. Er is ongeveer 80% T4 en 20% T3.

Bij sommige mensen lukt de omzetting van T4 naar T3 echter niet zo goed, omdat er niet aan alle onderstaande voorwaarden werd voldaan:
Voor de aanmaak van T4 zijn bepaalde voedingsstoffen essentieel (jodium, tyrosine, ijzer en zink).

Voor de omzetting van T4 naar T3 zijn ook bepaalde voedingsstoffen essentieel (jodium, zink, selenium en koper).

Ook zijn er enkele specifieke enzymen die bij deze omzetting essentieel zijn. Enzymen kunnen echter alleen maar goed functioneren onder bepaalde voorwaarden, zoals een juiste zuurgraad van het bloed (tussen pH 7,35 en pH 7,45) en een goede lichaamstemperatuur (36,4 of hoger).

Daarnaast blokkeren het bloedsuikerregulerende insuline en het stresshormoon cortisol de omzetting van T4 in T3.

http://www.medivera.nl/criteria_007.htm

Thyroid Scale method
Dr. Rind's Thyroid Scale™ is a method of evaluating thyroid lab data (TSH, Free T4, and Free T3) relative to optimal values as well as each other to provide a clearer view of what is going on as opposed to simply looking at whether lab values are ‘normal’ or not. To get a brief understanding of Dr. Rind’s approach to identifying and correcting metabolic energy problems read his overview on Metabolic Therapy™.

Deze methode vergelijkt je TSH, T4 en T3 schildklierwaarden met optimale waarden. De optimale waarden heeft dhr Rind samengesteld uit zijn eigen ervaring met 5.000 patienten.


Je moet dus je TSH, T4 en T3 schildklierwaarden hebben. Daarna kun je die invullen in een excel bestand the Thyroid Scale Diagrammer waarmee je kunt zien of je waarden van optimale afwijken. In mijn bovengenoemde voorbeeld is mijn FT3 (vrij T3) afwijkt wat misschien betekent dat mijn omzetting van T4 naar T3 niet goed verloopt.


 1. Download en installeer eerst gratis Excel
 2. Download the Thyroid Scale Diagrammer excel bestand hier en open het in Excel of download het op deze pagina www.drrind.com

Barnes-temperatuurtest - Schildkliertest

De schildklier als orgaan wordt wel eens vergeleken met een centrale verwarmingsthermostaat, omdat de lichaamstemperatuur voor een belangrijk deel door de activiteit van de schildklierhormonen wordt bepaald. Als er nu sprake is van een slechte omzetting van T4 in T3, of als er een auto-immuun proces is dat de functie van de schildklierhormonen blokkeert, dan zal bijgevolg de lichaamstemperatuur te laag blijven.

Dokter Barnes heeft een eenvoudige lichaamstemperatuurtest ontwikkeld die moet worden
uitgevoerd voordat u ’s ochtends uit uw bed stapt. De test gaat als volgt:

-Leg voordat u gaat slapen een thermometer klaar. Als u een kwikthermometer gebruikt sla
hem dan alvast naar beneden.
-Meet de volgende morgen, voordat u op staat, uw lichaamstemperatuur door de
thermometer 10 minuten onder de oksel te klemmen. Beweeg zo min mogelijk, sta dus nog
niet op uit bed, blijf rustig liggen.
-Doe deze test op twee verschillende dagen

NB Menstruerende vrouwen moeten de Barnestest, vanwege temperatuurschommelingen in
hun maandelijkse periode, op de tweede en derde dag na het begin van hun menstruatie
uitvoeren.

Uitslag:

36,6-36,8 C: uw schildklier werkt goed
Lager dan 36,6 C: u heeft met 85% zekerheid hypothyreoïdie

Hoger dan 36,8 °C: er is mogelijk een vergrote functionaliteit van de schildklierhormonen.
36,6 - 36,8 °C: de schildklierhormonen hebben een goede functie.
36,4 - 36,6 °C: de schildklierhormonen mogelijk milde functionele klachten.
36,1 - 36,6 °C: de schildklieren hebben volgens de opvattingen van de natuurgeneeskundig artsen met 85% zekerheid een te lage activiteit van schildklierhormonen, de  lichaamstemperatuur is namelijk  verlaagd.
35,8 - 36,1 °C: u hebt een duidelijk lage temperatuur en de kans is zeer groot dat de schildklierhormonen niet goed functioneren.
Minder dan 35,8 °C: één of meer keren zelfs onder de 35,8 °C ligt, dan zijn er zeer waarschijnlijk grote problemen met het functioneren van uw schildklierhormonen (en/ of andere sterke hormonale verstoringen).

De metingen worden drie keer gedaan:
3 x meting lager dan 36,4 °C: 85% zekerheid een te lage activiteit van schildklierhormonen
2 x meting lager dan 36,4 °C: én herkenning van diverse symptomen van schildklierhormonen met verlaagde activiteit: u heeft zeer waarschijnlijk een te lage activiteit van schildklierhormonen.

Mijn temperatuur
Ochtend 36,1 °C
Avond 35,8 °C

Heeft u naast een lage lichaamstemperatuur ook last van een aantal van de specifieke klachten die
horen bij hypothyreoïdie, dan heeft u, ongeacht de uitslag van uw bloedtest, met een 100%
zekerheid hypothyreoïdie of een subclinische hypothyreoïdie. Overleg met uw arts of hij u op basis
van uw klachten en de temperatuurtest wil behandelen.


Metabole temperatuurgrafiek 

De metabole temperatuurgrafiek is een extreem waardevol feedbackmiddel, dat een serie richtlijnen geeft waarmee je kunt zien of je temperaturen in de richting van een gezonde, metabole situatie gaan of juist in tegengestelde richting. Temperaturen laten iemands staat van metabole energie zien. Een zeer variabele temperatuur geeft een onstabiel of uitgeput bijniersysteem weer. Op de weg naar gezondheid wil je, indien mogelijk, dus van lage en/of onstabiele temperaturen naar 37°C en stabiel gaan.
Temperaturen worden oraal gemeten. Zorg dat de thermometer diep onder de tong gestoken wordt. Neem drie keer je temperatuur op met ongeveer drie uur ertussen, te beginnen ongeveer 3 uur nadat je opgestaan bent. Als je bijvoorbeeld om 6 uur wakker wordt, meet je je temperatuur rond 09.00u, 12.00u en 15.00u. Probeer om je temperatuur pas 20 minuten na activiteit of eten en drinken te meten. Zelfs de trap oplopen kan iemands temperatuur gedurende een korte tijd laten stijgen. Als je je temperatuur een paar maal achter elkaar meet, zul je steeds stijgende temperaturen meten. Dit komt door de spieractiviteit van de tong en de mond. Meet dus maar één maal.

 1. Download en installeer eerst gratis Excel
 2. Download Temperature Graph voor bijhouden van je temperatuur. Zet een gemiddelde van je dagtemperatuur daarin (Als de link niet werk dan is de download pagina is ook te vinden ook op hier)
 3. Download een voorbeeld, zie uitleg hier


Wilson’s (temperature) syndrome, also called Wilson’s thyroid syndrome 

Around 1990, Dr. Dennis Wilson identified a condition in which the thyroid tests are in the ‘normal’ range but patients have low body temperature and many symptoms suggestive of hypothyroidism. Wilson says that low thyroid symptoms and low temperatures in the presence of normal thyroid function tests are not due to hypothyroidism, and might be reversed with a few months of treatment. To distinguish this condition from hypothyroidism, he named it Wilson's (temperature) syndrome. He states that it is "especially brought on by stress" and can persist after the stress has passed. He says that the main diagnostic sign is a body temperature that averages below 98.6 °F (37.0 °C) (oral), and that the diagnosis is confirmed if the patient responds to treatment with a "special thyroid hormone treatment". Dr. Wilson defined it clearly, including the role of Reverse T3 (RT3). He called it Wilson’s Syndrome and developed a therapeutic regiment that helps many sufferers. His pioneering work brilliantly recommends te use of slow release T3 as opposed to the quick release.

Wilson's syndrome, also referred to as Wilson's temperature syndrome, isn't an accepted diagnosis. Rather, Wilson's syndrome is a label applied to a collection of nonspecific symptoms in people whose thyroid hormone levels are normal.

Proponents of Wilson's syndrome believe it to be a mild form of thyroid hormone deficiency (hypothyroidism) that responds to treatment with a preparation of a thyroid hormone called triiodothyronine (T3).

Wide variability of temperature reflects an unstable or fatigued adrenal system. Thus, on the road to health, one wants to go from low and/or unstable temperatures to 98.6 and stable if possible.

LEES MEER OVER SCHILDKLIERZIEKTES DIE NIET IN HET BLOED AANTOONBAAR ZIJN:

Kun je een schildklierziekte hebben ondanks dat je normale bloedwaardes hebt? Het antwoord is JA!

One Possible Mechanism For How Wilsons Temperature Syndrome Slows The Metabolism Without Showing Up On Blood Tests

It appears that the increased levels of RT3 (see above) in the tissues that result from an impaired conversion of T4 to T3 can then further inhibit the conversion of T4 to T3 (by hogging the 5′-Deiodinase enzyme). This appears to result in a persistent impairment in the conversion of T4 to T3 in the tissues (with even more T4 being converted to RT3, less to T3, and so on) with the body getting stuck in a vicious cycle.

This could explain a reversible thyroid condition because clearing the RT3 levels out of the tissues (which can be accomplished with T3 medicine but not T4) could reset the system so that it could function normally on its own again. And because all this happens in the tissues and cells of the body it would be essentially out of the reach of, and therefore undiagnosable by, thyroid blood tests.

Samenvatting: Voor de productie van T3 is 5′-Deiodinase enzyme nodig. T3 is nodig om energie in alle lichaamscellen op te wekken. Door stress wordt de omzetting van T4 naar T3 geremd. Daar in plaats wordt de omzetting van T4 naar RT3 in de gang gezet. RT3 is een rem voor de energieproductie. Daardoor voel je je moe! Bij de omzetting van T4 naar RT3 wordt constant 5′-Deiodinase enzyme gebruikt omdat te veel (en te lang) RT3 in je lichaamscellen zit. Daardoor krijgt T3 te weinig 5′-Deiodinase enzyme. De rem RT3 vreet dus constant de voeding (5′-Deiodinase enzyme) op die voor T3 bedoeld was. Het doel is om te veel RT3 uit je cellen te krijgen zodat weer voldoende T3 gemaakt kan worden. Zo begrijp ik het..

Lees ervaringen patienten (positief)
Lees American Thyroid Association Statement on “Wilson’s Syndrome” (negatief)

Download een gratis e-boek A Reversible Low Temperature Problem
Handig: Temperatuur Converter  > Celsius naar Fahrenheit
Bron: www.wilsonssyndrome.com

THERAPIE VOOR LAGE METABOLISCHE ENERGIE ALS GEVOLG VAN ONVOLDOENDE SCHILDKLIER- EN BIJNIERWERKING

Ben je vaak moe of te neergeslagen ? Heb je problemen met slapen ? Heb je problemen met je lichaamsgewicht ? Heb je het altijd koud en kun je het niet warm krijgen ? Heb je een droge huid ? Kun je soms maar moeilijk iets herinneren ? Als het antwoord op een van de bovenstaande vragen “Ja”  is, en je denkt dat het iets is waar je dan gewoon maar mee moet leven, denk daar dan liever nog maar eens over na. Lees verder...

Symptomen checklijst

 1. Download een symptomen checklijst van een Amerikaanse lab hier.  Bepaal welke test(s) nodig zijn. Dan ga naar deze pagina, zoek je test en kijk welke waarden moeten gecheckt worden. Print alles uit. Daarna snel naar je huisarts. Vraag hem een bloed op deze waarden te prikken
 2. Check de symptomen checklijst van doktor Ring hier


Schildklier-supplementen die ik heb uitgeprobeerd

Jodium is essentieel voor een schildklier dieet!

Jodium is een essentieel bestanddeel van schildklierhormonen en zodoende een cruciaal element voor de schildklierwerking. Zowel een tekort als een overschot aan jodium kan de schildklierfunctie ontregelen. Zorg ervoor dat je dagelijks 150 tot 300 microgram jodium binnenkrijgt.

Let op: zonder jodium uit voedsel kan je schildklier niet functioneren!


Description
 • Genuine Whole Food
 • Green Superfood
 • 150 mcg of Natural Iodine
 • Supports Thyroid Function
 • GMP Quality Assured
 • A Dietary Supplement
 • Vegetarian Formula
These tablets are smaller (and easier to swallow) than most Kelp tablets, as they contain less filler.
NOW Kelp delivers the natural nutrient profile found in Genuine Whole Foods.
Kelp is a large, leafy brown algae that belongs to the seaweed family and grows in the colder waters of the world's oceans. It is a good source of marine minerals, including potassium, magnesium, calcium and iron. It is also an excellent source of iodine, which has been shown to support healthy thyroid function. Your thyroid gland is responsible for producing the hormones that support normal cellular metabolism. As with most green foods, kelp also contains vitamins and cell salts essential for good nutrition.
KELP KUN JE HIER BESTELLEN. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).
Voedsel voor schildklier: mineralen!
Mineralen zijn essentieel als je de juiste voeding voor je schildklier wilt samenstellen. Naast jodium zijn er nog een aantal andere mineralen en spoorelementen die nodig zijn voor je (trage) schildklier. De belangrijkste hiervan zijn:
Selenium
Description
 • Premium Quality
 • Yeast-Free
 • Potent Antioxidant
 • L-Selenomethionine
 • Dietary Supplement
Health & longevity through the healing power of nature—that's what it means to Trust the Leaf.
Selenium is an essential component of glutathione, the body's most potent natural antioxidant system. Yeast-free selenomethionine is an advanced chelated form with superior absorption.
SELENIUM KUN JE HIER BESTELLEN. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).
Vooral tekorten aan selenium & zink komen in Nederland veelvuldig voor. Deze stoffen moeten in een schildklier-dieet zitten omdat ze direct of indirect worden gebruikt voor schildklierhormonen.

Zink 
Description
 • Immune Support
 • Supports Enzyme Functions
 • GMP Quality Assured
 • A Dietary Supplement
 • Vegetarian Formula
Zinc is an essential mineral that plays an important role in many enzymatic functions. Found primarily in the kidneys, liver, pancreas and brain, Zinc also helps support healthy immune system functions and is an important component of bodily antioxidant systems.
ZINC KUN JE HIER BESTELLEN. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

Magnesium 
Description
 • Science-Based Nutrition
 • Dietary Supplement
 • Albion Minerals
 • Full Reacted! Not Buffered!
 • Promotes Energy Production For Heart, Circulation & Brain
 • TRAACS
 • Vegan
 • Non-GMO and Gluten Free
High Absorption Magnesium contains elemental magnesium chelated with the amino acids glycine and lysine. As an essential dietary mineral, magnesium plays many important roles which include: helping cells produce metabolic energy, supporting optimum nerve function, helping muscles relax properly and maintaining a healthy heartbeat. Glycine has been shown to be an efficient carrier for minerals that facilitate absorption in the intestinal tract.
 • Facilitates the body's energy production
 • Helps maintain healthy muscle contraction
 • Supports nervous system electrical activity
 • Promotes health across the lifespan
Ik heb mijn bloed laten prikken. Mijn magnesium is in orde. Toch slik ik elke dag magnesium. Ik reageer erg goed op. Als ik dat niet, word ik suf. Voornamelijk in mijn hoofd heb ik een suf gevoel en slaperigheid als ik met magnesium stop. Mijn artsen kunnen dat niet verklaren. 

MAGNESIUM KUN JE HIER BESTELLEN. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


IJzer
Description
 • Essential Mineral
 • Ferrochel Iron Bisglycinate
 • Gentle, Non-Constipating
 • GMP Quality Assured
 • A Dietary Supplement
 • Vegetarian/Vegan
Iron is an essential mineral that plays central roles in energy production, immune system function, and neurological health. Iron is an essential component of hemoglobin, a molecule that transports oxygen to the cells of the body, and myoglobin, which binds oxygen used in muscle tissues. NOW uses Ferrochel Iron Bisglycinate, which has clinically demonstrated superior absorption and is well tolerated because it is gentle and non-constipating.

IRON KUN JE HIER BESTELLEN. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 
5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Description
 • Multi Mineral Formula
 • High Calcium for Bone Health
 • Balanced for Maximum Utilization
 • Improved Formula!
 • GMP Quality Assured
 • A Dietary Supplement
 • Vegetarian/Vegan
Minerals are of cornerstone importance to human function, and work synergistically with the vitamins in our body to normalize metabolism, growth, development and cellular activity. Deficiency of only milligrams in just one mineral can often lead to serious health problems. As a chief component in both enzyme and coenzyme function, the minerals in our body play a key role in speeding up the chemical reactions that take place in our body. NOW Full Spectrum delivers the perfect high potency blend of these essential minerals, in addition to vitamin D.
Full Spectrum Minerals KUN JE HIER BESTELLEN. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

Je schildklier heeft voeding met vitamines nodig! Je schildklier is afhankelijk van een aantal vitamines. Zorg er in ieder geval voor dat je schildklier-dieet voldoende van de volgende vitamines bevat:

Vitamine E 
Vitamine A & B12
Vitamine D 
Bovenstaande vitamines zijn onmisbaar binnen een dieet dat de schildklier dient te stimuleren en onderhouden…

Description
 • Over 30 Key Nutrients for Complete Nutrition
 • A Better Balance Complete with All RDI Nutrients
 • Compare Active Ingredients to Centrum
 • Adults Under 50
 • Laboratory Tested - Guaranteed Quality

Senry KUN JE HIER BESTELLEN. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).Description
 • Supports Healthy Thyroid Function
 • Supports Healthy Metabolism
 • GMP Quality Assured
 • A Dietary Supplement
NOW Thyroid Energy is a complete nutritional supplement for the support of a healthy thyroid gland. NOW has combined Iodine and Tyrosine, the two integral constituents necessary for the synthesis of thyroid secretions. The minerals Selenium, Zinc and Copper have been added as cofactors needed for normal thyroid function. In addition, NOW Thyroid Energy contains the Ayurvedic herbal extracts from Guggul (Commiphora mukul) and Ashwagandha (Withania somnifera) to complement its nutritional support components.
THYROID ENERGY KUN JE HIER BESTELLEN. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).