Helicobacter Pylori Maagzuur

Helicobacter Pylori 


Helicobacter pylori is een bacterie die bij de mens in de maag voorkomt. 



Helicobacter pylori  leeft in een slijmlaag, de mucuslaag, die op de cellen van de maagwand ligt. Deze mucuslaag is onder andere bedoeld om de maagwand te beschermen tegen het maagzuur: hoe dichterbij de maagwandcellen, hoe neutraler de pH in deze mucuslaag is. Helicobacter pylori bevindt zich daarom voornamelijk dichtbij de maagwandcellen waar het door de mucuslaag beschermd wordt tegen het maagzuur.



Toch moet de bacterie bij binnenkomst van de maag, voordat hij de mucuslaag bereikt, een heel zuur milieu kunnen overleven. Daarnaast varieert de zuurgraad in de mucuslaag en kan die nog steeds behoorlijk laag zijn. Om zich te beschermen tegen het maagzuur heeft Helicobacter pylori  de beschikking over het enzym urease, dat in grote hoeveelheden door de bacterie wordt gemaakt.

Het urease zet de stof ureum, die aanwezig is in de maag, om in de basische stoffen ammoniak en bicarbonaat. Door de productie van deze twee stoffen wordt het zuur in de directe omgeving van de bacterie geneutraliseerd. Dit beschermende neutraliserende jasje stelt Helicobacter pylori in staat om zelfs een pH van 2 te overleven. Onderzoekers hebben door middel van genetische modificatie het gen dat voor het urease codeert uitgeschakeld en daarmee een Helicobacter pylori mutant gemaakt die geen urease meer kan produceren. In de daaropvolgende experimenten bleken deze mutanten de maag van diermodellen niet meer te kunnen infecteren. Het urease is dus uitermate belangrijk voor H. pylori, want zonder dit enzym kan de bacterie geen infectie veroorzaken.


Iedereen die een Helicobacter pylori infectie krijgt, krijgt een ontsteking van de maagwand. De aanwezigheid van de bacterie in de maag trekt de witte bloedcellen van het afweersysteem aan vanuit het lichaam. Deze cellen hopen zich op in de maagwand waar ze de strijd aangaan met de bacterie. Tijdens dit proces worden er stoffen, ofwel ontstekingsmediatoren, geproduceerd die de bacterie moeten doden, en die er bovendien ook voor zorgen dat de doorlaatbaarheid van de vaatwanden in de maagwand toeneemt waardoor er nog meer witte bloedcellen naar de plaats van de infectie kunnen komen. Als er veel van deze stoffen worden geproduceerd door het optreden van een sterke afweerreactie dan kan het gebeuren dat ook de maagwand wordt beschadigd door de ontsteking.

Deze reactie van het lichaam op een infectie wordt een ontstekingsreactie genoemd. Het doel van deze ontstekingsreactie is om de bacterie op te ruimen, wat bij veel bacteriële infecties vaak ook lukt. Maar in het geval van een Helicobacter pylori infectie gebeurt het zelden of nooit dat de bacterie met succes door het afweersysteem wordt bestreden. Helicobacter pylori  blijft zitten waar hij zit en dit heeft een chronische (langdurige) ontsteking van de maagwand tot gevolg. 

Waarom te weinig maagzuur?

Door Helicobacter pylori worden pariëtale cellen (Parietal cells) van de maagwand beschadigd. Deze cellen produceren maagzuur. Ik gebruik Betaine Hydrochloric Acid (zie onderaan deze pagina) voor het eten.



Gastric pits - The numerous small indentations in the mucous membrane of the stomach which are the mouths of the gastric glands.

Gastric glands - Branched tubular glands located in the mucosa of the stomach wall; they contain parietal cells which secrete HCL and intrinsic factorchief cells which secrete pepsin(ogen) and mucous neck cells which secrete mucin; their secretion is regulated by gastrin release from G cells in the stomach and by gastric inhibitory peptide = GIP secreted by enteroendocrine cells from the mucosal epithelial cells of the duodenum and by parasympathetic autonomic motor impulses.

Mucous neck cells - The secretory cells which produce an acidic solution containing the protein mucin; they are located primarily in the upper, more superficial portions of the gastric glands; they are believed to be the stem cells for all the other cells in the mucosal glands of the stomach.

Chief cells - One of the two glandular epithelial cell types located in the basal half of gastric glands; they synthesize and secrete pepsinogen, the inactive precursor to the proteolytic enzyme pepsin; they appear smaller and with a more darkly staining granular cytoplasm than the neighboring parietal cells.



Parietal cells - One of the two glandular epithelial cell types located in the basal half of gastric glands; they synthesize and secrete HCl and intrinsic factor, which is necessary for vitamin B12 absorption in the small intestine; they appear larger and with a pale staining cytoplasm than the neighboring chief cells.

Gastric juice - The clear, viscous, strongly acid secretion of the gastric glands, consisting of enzymes (pepsin(ogen) in adults, and, in neonates, additionally, rennin and gastric lipase) produced by the chief cells, HCL and intrinsic factor produced by the parietal cells, and an acidic mucus fluid secreted by the mucous neck cells; it continues the chemical digestion of food already acted on by saliva.

Pepsinogen - The inactive precursor to the proteolytic enzyme pepsin, synthesized and secreted by the chief cells of the gastric glands of the stomach; it is converted to pepsin in the lumen of the stomach by autocatalysis in the presence of gastric hydrochloric acid.

Pepsin - The active proteolytic enzyme, synthesized as an inactive precursor precursor, pepsinogen, and secreted by the chief cells of the gastric glands of the stomach; it is activated in the lumen of the stomach by autocatalysis in the presence of gastric hydrochloric acid; it catalyzes the hydrolysis of most large proteins into somewhat smaller units (peptones).

Gastric lipase - The enzyme present in gastric juice which catalyzes the hydrolysis of neutral fats (mono-, di-, and triglycerides) into glycerol and free fatty acids in the stomach; it is synthesized and secreted by the chief cells of the gastric glands of the stomach of neonates to contribute to the digestion of milk's butterfat; synthesis is regulated off soon after the infant is weaned.

Mucin - Any of a group of fibrous glycoproteins found in the secretions of mucous membranes, and in the matrix of some connective tissues; when mixed with the water of glandular secretions it forms the major constituent of mucus and gives it its peculiar ropy character and its viscosity; it serves to lubricate mucous membranes; it is also sticky and helps trap microorganisms.

Hydrochloric acid = HCl - A solution of hydrogen chloride gas in water; it is a highly corrosive, strong mineral (inorganic) acid which is secreted by the parietal cells of gastric glands; it creates a low pH environment in the stomach which serves a protective function by destroying most microorgaisms, it contributes in a minor way to chemical digestion of foods with a general hydrolysis of chemical bonds, and it activates the conversion of pepsinogen to pepsin.

Intrinsic factor - A transport glycoprotein which is secreted by the parietal cells  of the gastric glands of the mucous membrane of the stomach and is essential for the absorption of vitamin B12 in the intestines; hereditary failure to secrete it is a major cause of pernicious anemia.

Rennin - An enzyme, synthesized and secreted by the chief cells of the gastric glands of the stomach of neonates which catalyzes the coagulation of milk; synthesis is regulated off soon after the infant is weaned.  [Note:  it is also obtained from the gastric juice of the fourth stomach of young ruminants and used in making cheeses and junkets (where it is called rennet); a similar microbial rennin enzyme is also used in cheese production.]

G cells - Enteroendocrine cells, located in the gastric glands in the mucous membrane of the stomach, which synthesize and secrete the digestive hormone gastrin, a peptide hormone; they secrete gastrin in response to gastric distension or to a rise in gastric pH of the stomach, which then stimulates the production of HCl by parietal cells; it also promotes gastric mucosal growth.



Betaine Hydrochloric Acid (HCL) voor te weinig maagzuur
Betaïne HCL supplementen die 30 of 40 mg pepsine bevatten worden ten zeerste aanbevolen. Wanneer dit bij maaltijden wordt genomen, kan betaïne helpen meer maagzuur te produceren. Het gebruik van betaïne kan je maag helpen om uit zichzelf meer maagzuur te produceren.



Betaine hydrochloride (HCL) promotes optimal gastric acidity for support of protein digestion and absorption of minerals and other nutrients such as vitamin B12. There is simple at home test you can do to see if you have low stomach acid and are in need of HCL replacement. Begin to eat a meal and ⅓ of the way into your meal take 650 mg of HCL and then finish your meal. If you experience heartburn, you have sufficient levels of HCL. If you do not experience any burning sensation in your upper abdomen, then you likely would benefit from HCL at each meal. Lees verder



Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

Vraag/antwoord
Ik ben momenteel bezig met een betaine loading test zoals ze het noemen. Ik neem elke keer 1 extra pil in. Wanneer ik een brandend gevoel in mijn maag zal krijgen, zal ik een stapje terug doen. Nu zit ik al op 7 pillen. Per pil is dat 648 Mg betaine hci met 150 Mg pepsine. Ik krijg nog steeds geen brandend gevoel! Terwijl ik op internet lees dat mensen al na 2 pillen een brandend gevoel krijgen. Ik heb Helemaal geen last van mijn maag na inname van 7 pillen voor avondeten. Betekent dat ik zeker tekort aan de maagzuur heb?

Antwoord:
Wanneer je bij inname van 2 tabletten Betaïne HCL vlak voor de laatste hap van de warme maaltijd geen last van zuurbranden hebt weet je al genoeg: dan heb je een maagzuurtekort.
Met 7 pillen tijdens der warme maaltijd leidt dat geen twijfel.

Meest voorkomende fouten

1. Using Betaine HCl When You’re Not Supposed To

In Dr. Jonathan Wright’s book, Why Stomach Acid is Good for You, he explains that:

“HCl should never be taken by anyone who is also using any kind of anti-inflammatory medication such as corticosteroids (e.g., Prednisone), aspirin, Indocin, ibuprofen (e.g., Motrin, Advil), or other NSAIDs. These drugs can initiate damage to the GI lining that supplementary HCl might aggravate, increasing the risk of gastric bleeding or ulcer.”


2. Betaine HCL should never be taken without pepsin

The role of pepsin is to break down the protein intakes into peptides for accurate absorption. Consequently without pepsin, intake of Betaine HCL would be wastage of your very own money and hence it will be preferable to include in your daily agenda that kind of Betaine HCL which should contain pepsin


3. Taking Betaine HCl with the Wrong Food

If you’ve ever taken Betaine HCl when you didn’t need it… you know how painful it can be.

While all foods trigger the release of gastric acid via the brain and expanding the stomach, proteins will stimulate stomach acid production more than any other food. And that makes sense, because proteins require stomach acid and pepsin to break down the food, whereas it’s not as important for non-protein foods.

That said, if you eat a meal lacking protein, you probably don’t need Betaine HCl because even a healthy stomach wouldn’t have naturally secreted much gastric acid anyway.

For example, if you eat a salad for lunch without any protein… taking Betaine HCl could prove painful and unnecessary.


4. Taking the Wrong Dosage of Betaine HCl

Going back to Dr. Jonathan Wright’s book on stomach acid, he noted that:

“The most effective adult dose of Betaine HCl is 5 to 7 of the 650 milligram capsules per meal, with pepsin.”