Hormonen spijsvertering

Gastrine 
Gastrine is een hormoon met als voornaamste doel het stimuleren van de maagzuurproductie. Gastrine wordt (hoofdzakelijk) gesecerneerd door G-cellen gelegen in het antrum van de maag, maar gastrine wordt ook gesecerneerd door het duodenum of jejunum.

Secretine
Secretine is een peptidehormoon dat geproduceerd wordt door de S-cellen van het duodenum. Deze cellen zijn gelegen in de zogeheten cryptes van Lieberkühn. Secretine reguleert de zuurgraad van de duodenale inhoud. Dit geschiedt door het remmen van de maagzuursecretie. De stimulus voor secretinesecretie is zuur in het duodenum. Secretine stimuleert de secretie van bicarbonaat door de lever, het pancreas en de klieren van Brunner (glandulae duodenales). Dit bicarbonaat buffert de zure voedselbrij (chymus) dat van de maag het duodenum bereikt. Daarnaast remt secretine de zuursecretie in de maag. Dit geschiedt door het remmen van de G-cellen die gastrine produceren. Gastrine zorgt normaalgezien voor zuursecretie door stimulatie van de pariëtaalcellen via CCK-B receptoren. Omdat gastrine vooraan in de keten staat zorgt remming van gastrine voor een verminderde zuursecretie in de maag. Het neutraliseren van het maagzuur in het duodenum is belangrijk omdat verscheidene verteringsenzymes van het pancreas (amylase en -lipase) slechts werkzaam zijn bij neutrale pH. Het vormen van micellen, belangrijk voor de vetvertering, kan eveneens enkel plaatsvinden in een neutraal of licht basisch milieu. Daarnaast vormt het neutraliseren van het maagzuur een belangrijke buffer tegen de vorming van ulcera.Cholecystokinine
Cholecystokinine (CCK) is een hormoon en een neurotransmitter. Het is samengesteld uit verschillende aminozuren en wordt in het lichaam afgegeven door de twaalfvingerige darm en het jejunum. CCK lijkt qua structuur erg op gastrine. Er bestaan 3 verschillende versies van CCK met een verschillend aantal aminozuren.

Als weefselhormoon werkt CCK in op de alvleesklier, die daardoor enzymen afscheidt die zorgen voor de vertering van proteïnen, vetten en koolhydraten. Ook werkt het in op de galblaas, die daardoor gal afscheidt, dat zorgt voor het emulgeren van vetten, zodat die gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen. Ook zorgt het voor een verzadigingssignaal, door inwerking op de nervus vagus, die op zijn beurt zal inwerken op de nucleus tractus solitarii.

Als neurotransmitter speelt CCK samen met bombesine een rol bij het stoppen van het hongergevoel. Er wordt vermoed dat het ook een rol speelt bij het optreden van tolerantie bij het gebruik van opiaten, zoals opium, morfine en heroïne.

Gastric inhibitory peptide (GIP) Maag-remmende peptide

Definitie: produceren een drieënveertig intestinale peptide. Kan remmen maagzuur en pepsine secretie, maagmotiliteit effecten, regulering van de afgifte van insuline. Gastric inhibitory peptide (GIP) - is in the duodenum and decreases the stomach churning in turn slowing the emptying in the stomach. Another function is to induce insulin secretion.

Motiline
Motiline is een gastro-intestinaal (GI) hormoon dat geproduceerd wordt door de endocriene cellen van de mucosa van de dunne darm. Het induceertcontracties in de maag gedurende de nuchtere toestand die verder distaalwaarts migreren om het maag-darmstelsel te reinigen van achtergebleven voedselresten, dode epitheelcellen en zich ontwikkelende bacteriën. Bovendien versnelt motiline de maaglediging in de gevoede toestand.