SOORTEN ONTLASTING


Je ontlasting zegt iets over je gezondheid. Het is dus goed om er af en toe eens naar te kijken! Bij problemen met je ontlasting is het vaak goed om je huisarts om advies te vragen.

De Bristol Stoelgangschaal of Bristol Stoelgangkaart is een medisch hulpmiddel ontworpen om de vorm van menselijke ontlasting te categoriseren in zeven categorieën. De schaal die in het Verenigd Koninkrijk ook wel de "Meyers Scale" wordt genoemd, is ontwikkeld door Heaton aan de Universiteit van Bristol en is voor het eerst gepubliceerd in de Scandinavian Journal of Gastroenterology in 1997. De vorm van de ontlasting hangt af van de tijd dat die in de darmen is geweest.

De zeven types van ontlasting zijn:

Type 1: Losse harde keutels, zoals noten (moeilijk uit te scheiden)
Type 2: Als een worst, maar klonterig
Type 3: Als een worst, maar met barstjes aan de buitenkant
Type 4: Als een worst of slang, glad en zacht
Type 5: Zachte keutels met duidelijke randen (makkelijk uit te scheiden)
Type 6: Zachte stukjes met gehavende randen, een papperige uitscheiding
Type 7: Waterig, geen vaste stukjes. Helemaal vloeibaar

Type 1: Ontlasting is in verschillende harde brokjes, vergelijkbaar met nootjes. Type 1 ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten en het is vaak moeilijk om dit uit te scheiden. Type 1 ontlasting zjin ook een zeker teken dat je aan constipatie lijdt, uitdroging, vol zit met gifstoffen en een darm reiniging moet ondergaan. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl.

Type 2: Deze ontlasting lijkt op “worstjes,” maar is ook erg brokkelig. Type 2 ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je uitgedroogd bent. Een darmreiniging zou goed voor je zijn.

Type 3 (Normal): Deze ontlasting lijkt op “worstjes” maar lijkt ook scheurtjes in de oppervlakte te hebben. Type 3 ontlasting wordt als gezond gezien en normaal. Het drinken van water zou helpen om de ontlasting zachter te maken, en geen “oppervlakte scheurtjes” meer te hebben.

Type 4 (Normal): Ontlasting in deze categorie is meestal zacht en glad, en komt in de vorm van een slangetje. Type 4 ontlasting wordt gezien als normaal en gezond.

Type 5: Deze categorie ontlasting vormt zachte brokjes met duidelijk zichtbare randen, die makkelijk door het verteringskanaal gaan. Type 5 ontlasting wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte. Deze ontlasting geeft ook aan dat je je voordeel zou kunnen doen met een darmreiniging.

Type 6: De ontlasting ziet eruit als luchtige stukjes met rauwe randen. Type 6 ontlasting wordt gezien als papperige ontlasting en geeft diarree aan. Als je dit soort darmbewegingen hebt, zou een darmreiniging goed voor je zijn.

Type 7: Dit soort ontlasting is het meest vloeibaar en bevat geen vaste stukjes. Type 7 ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege cholera, of een bacteriële of virale infectie. Zie ontlastingsonderzoek hieronder. Het zou verstandig zijn als je zo snel mogelijk naar een dokter gaat.

Types 1 en 2 wijzen op obstipatie (verstopping). Types 3 en 4 zijn de 'ideale uitscheidingtypes' - vooral de laatste - omdat ze het makkelijkst uit te scheiden zijn. Types 5 tot en met 7 neigen naar diarree.

Verstoorde darmflora
Het nemen van probiotica zal ook helpen bij het herstellen van de juiste darmflora balans.

App
Download een app van Bristol Stoelgangkaart op www.bristol-stool-scale.com

Ontlastingsonderzoek via huisarts
De ontlasting kan worden onderzocht in het gespecialiseerde laboratorium op aanvraag van de huisarts.

Ontlastingsonderzoek online zelf aanvragen
Laboratoriums van darmklachten.nl en yours-healthcare.nl verzorgen op aanvraag van de zorgverlener of particulier ontlastingsonderzoeken waarmee de meest  voorkomende  oorzaken voor darmklachten zijn op te sporen.