Lekkende darm supplementen

Met het ‘lekkende darm syndroom’ wordt bedoeld: de conditie in de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is. Een gezonde darm heeft een bepaalde doorlaatbaarheid nodig om nuttige voedingsstoffen op te nemen/door te laten. Wanneer de darmwand beschadigd raakt of ontstoken is gaat deze uiteindelijk stuk, er vallen ‘gaten’ in de darmwand. Zo lekken onverteerde voedingsstoffen het lichaam in.  Een lekkende darm laat dan de grotere voedselmoleculen door. Deze worden door het afweersysteem als vijandig (antigen) gezien zodat het deze aanvalt. Er ontstaan dan heftige immunologische reacties van het immuunsysteem.

Door een lekkende darm krijgen een groot aantal ziekten en aandoeningen de kans om zich te ontwikkelen. Eén van de eerste artsen die gisten en een slechte gezondheid met elkaar in verband bracht was Dr. William Crook, auteur van het boek “The Yeast Connection”. Volgens hem onstaan er, wanneer er schadelijke stoffen via een lekkende darm je lichaam binnendringen, allerlei allergische reacties in het lichaam, die onder andere kunnen leiden tot een onbedwingbare trek in koolhydraatrijk eten, een verzwakt immuunsysteem, vochtophoping, een hormonale disbalans, en stress.


Volgens de VIDA (Verenigde Immunologische Disorders Alimentair-geïnduceerd) wordt een lekkende darm niet zomaar ‘ontdekt’. “Bij een kijkje in de darm (endoscopie) is een lekkende darm niet waar te nemen. Alleen wanneer er een stukje darm wordt weggenomen (biopt) en onder de microscoop wordt gelegd, kan de onderzoeker de ‘gaten’ zien en kan een lekkend darm syndroom worden vastgesteld.”

Leaky gut is een aandoening die ontstaat wanneer de gezondheid van de darm uit balans is. Technisch is leaky gut de plaats waar de verbinding tussen de cellen van de darmwand gaten ontwikkelen waardoor onverteerde voedsel deeltjes in de bloedsomloop komen. Deze deeltjes zouden daar niet moeten zijn en zijn vreemd aan het lichaam. Het immuunsysteem begint daarop te reageren, en produceert alle types van ontsteking symptomen, waaronder pijn in de gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn en astma.

De gaten tussen de cellen van de darmwand komen tot stand als gevolg van schade in de darm door gifstoffen, parasieten, en de overmatig groei van slechte bacteriën in de darm, of schimmels zoals candida. Na verloop van tijd voeden een ophoping van stress, chemicaliën, zware metalen, oude feces, en een hoge suikergehalte of slechte kwaliteit voeding de overmatige groei van slechte bacteriën en vermindering van de gezondheid van het slijmvlies in de darm.

Lekkende Darm Syndroom wordt door veel alternatieve genezers als aandoening erkend, maar de conventionele geneeskunde beschouwt het niet als een op zichzelf staande ziekte omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is en mensen met een lekkende darm bijna altijd ook last hebben van andere spijsverteringsproblemen, zoals bacteriële wildgroei en schimmelinfecties. Sommige alternatieve genezers menen dat een lekkende darm de basis vormt of in verband staat met veel andere ziekten, zoals astma, diabetes, psoriasis, depressie, blaasinfecties, de autoimmuunziekte zoals Lupus, sclerodermie, interne colitis, reumatische artritis, multiple sclerose, chronisch vermoeidheidsyndroom en de Ziekte van Crohn.

Lekkende darm voeding
Het dieet dat hoort bij een lekkende darm moet streng zijn. Zo mag u geen suikers en granen meer eten. Dat betekent: geen brood, crackers en pasta meer. En niets waar suikers inzit. Er is een gericht dieet op het herstel van de darmen, het GAPS dieet. Dit dieet is zonder koolhydraten. 
Er bestaat geen 'one fits all' leaky gut dieet. Het te volgen dieet zal afgestemd moeten zijn op de ernst van de situatie en het individuele constitutie en zal voortdurend veranderen, naarmate de genezing vordert. Wel kunnen er globale richtlijnen worden gegeven. Een poreuze darm kan geen grote eiwitmoleculen verwerken, daarom moeten deze worden vermeden. Zetmeel en disachariden (kristalsuiker, sucrose, lactose) moeten ook vermeden worden omdat een beschadigde darmwand niet de benodigde enzymen kan aanmaken om deze voedingsstoffen af te breken. Niet volledig afgebroken zetmeel en suikers blijven in de darm, fermenteren daar en vormen een voedingsbodem voor ziekmakende bacteriën, candida en andere microben die een bedreiging vormen voor de darmwand. Ook alle voedingsmiddelen, waarvoor een allergie of intolerantie bestaat, mogen niet geconsumeerd worden, omdat anders het ontstekingsproces gewoon zal doorgaan.

Vetten
Vetten zijn van groot belang in een dieet ter bestrijding van een leaky gut. Probleem in deze is dat vetten, die doorgaans als 'goed' worden aangemerkt, dat in wezen niet zijn, althans niet ter voorkoming of genezing van een lekkende darm. Zo zijn 'gezonde'oliën als zonnebloemolie, arachide-(pinda-)olie, maïsolie, raapzaadolie (canola), tarwekiemolie, saffloerolie, soja-olie,hennepolie en katoenzaadolie rijk aan omega 6 vetzuren en laat deze vetzuren nou juist ontstekingsbevorderend zijn.
Goede vetten zijn vis olie (omega 3 vetzuren) en olijfolie (omega 9 vetzuren). Ook verzadigde vetten van goede kwaliteit, zoals kokosolie (en roomboter, maar in een aantal gevallen niet), zijn aan te raden.


Voorkom

  • alle melkproducten, ook geiten- en schapenmelk (roomboter, slagroom, kwark, yoghurt, alle kaassoorten,
  • alle voedingsmiddelen waarin melk of kaas is verwerkt)
  • alle graansoorten (tarwe, rogge, gerst, haver, boekweit, maïs. couscous, griesmeel, alle rijstsoorten, quinoa, spelt, durum, kamut, millet en alle voedingsmiddelen waarin deze voorkomen)
  • alle peulvruchten (erwten, alle boonsoorten, linzen, kikkererwten, sojabonen en alle voedingsmiddelen waarin deze peulvruchten voorkomen )
  • zetmeelhoudende groenten (bieten, wortelen, aardappelen, knolraap, koolraap, pompoen, zoete aardappelen, pastinaak)
  • alle notensoorten
  • hoog glycemische (die de bloedsuiker sterk verhogen) fruitsoorten (bananen, gedroogd fruit, alle vruchtensappen)
  • alle suikersoorten (witte of kristalsuiker, basterdsuiker, rietsuiker, high fructose corn syrup - HFCS, maple syrup, agavesiroop, maltose, dextrine, glucose, sucrose enzovoort)
  • alle alcoholische dranken.


Lekkende darm supplementen

Supplementen die de darmen kunnen helpen met herstel zijn:

L-Glutamine (voorloper van glutathion)
L-Glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur in het lichaam en is bij meer stofwisselingsprocessen betrokken dan welk ander aminozuur dan ook. According to one study published in the World Journal of Gastroenterology, L-glutamine supplements act like metabolic “glue” and may help the body repair intestinal damage. Other research by Israeli investigators shows that L-glutamine can help ward off inflammation in the intestines by boosting antioxidant action and energizing the cells of the intestinal wall. According to the researchers, this antioxidant capacity protects the intestines by defusing the destructive action of free radicals that are released during digestion. Earlier studies have found that L-glutamine also boosts the immune system and can even come to the rescue after the intestinal lining has suffered from severe injury. Glutamine is great for repairing damage to the gut, helping the gut lining to regrow and repair, undoing the damage caused by leaky gut, and reducing sugar cravings. I recommend 3000-5000 mg a day.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

Probiotica


Probiotica zijn"goede"darmbacterien, die een verstoring van het complexe ecologische evenwicht in de darm kunnen helpen herstellen. Deze goede bacteriën zorgen voor een goede darmflora, wat weer is van belang is voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Deze darmflora hebben we nodig om ons eten op juiste wijze te kunnen verteren. Onze lichaamseigen darmflora is samen met de aanwezige enzymen in ons darmstelsel volledig verantwoordelijk voor het verteren van ons voedsel en voor de opname van voedingsstoffen uit dit voedsel. Zonder darmflora is dit onmogelijk. Probiotica zorgt dus voor een gezonde darmflora die optimale vertering en opname van voedingsstoffen garandeert. Hierdoor blijven er geen onnodige hoeveelheden etensresten achter in de darmen, die vervolgens tot ontstekingen kunnen leiden. Hiermee levert probiotica dus een zeer effectief wapen tegen het ontstaan van ontstekingen en dus tevens tegen het ontstaan van lekkend darmsyndroom.

Alle mensen hebben goede en slechte bacteriën in de darm, maar een gezond evenwicht is ongeveer 80% goed en 20% slecht. Wanneer dit uit balans raakt, produceren de slechte bacteriën giftige stoffen die de darmwand beschadigen, waardoor leaky gut, een lekkende darm, ontstaat.

Heb je ooit antibiotica gebruikt? Dan is de kans groot dan de "goede" bacteriën in je darmen gedood zijn. Want antibiotica maakt geen onderscheid tussen slechte en goede bacterien. Het is net als de chemotherapie bij kanker die niet alleen slechte maar ook goede cellen doodt. Wanneer je geen gezonde darmflora hebt, kan de opname uit de voeding van benodigde stoffen voor aanmaak van serotonine verstoord worden! In je darmen begint je gezondheid! Ik heb last van regelmatige verstopping en een opgeblazen buik. Sinds 1 week gebruik ik probiotica. Ik kan weer alles eten en goed naar de wc!


Probiotica kuur kun je hier bestellen. GEBRUIK KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Digestive Enzymes

Digestive enzymes are plant or microbial-based supplements that support the breakdown, absorption, and utilization of macronutrients. Taken with meals, they work with the body’s own reduced supply of enzymes to achieve maximum digestion and support intestinal repair mechanisms.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

Chlorella

Chlorella staat niet alleen bekend als een bijzonder krachtige ontstekingsremmer, wat natuurlijk ideaal is bij een symptoom als lekkend darm syndroom, maar is tevens zeer geliefd om het feit dat het onze darmflora in een razend tempo weer hersteld. Dit geld met name voor één van de belangrijkste gezonde bacteriën in onze darmflora, de lactobacillus bacterie. Deze is samen met andere probiotica bacteriën verantwoordelijk voor het gezond functioneren van onze darmen en zorgen samen voor het op juiste wijze en zeer effectief verteren van onze voeding. Hierdoor wordt voorkomen dat delen voeding onverteerd in de darmen achterblijven en dus ook niet kunnen gaan ontsteken. Op deze manier draagt chlorella bij in het voorkomen van lekkend darm syndroom.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

Colostrum


Dit is een product wat bekend staat om het feit dat het onze darmfuncties op zeer krachtige wijze ondersteunt. Dit komt door de aanwezigheid van o.a. 97 soorten immuun factoren en 87 verschillende groeifactoren die ons lichaam helpen beschermen tegen allerlei ziekteverwekkers. Tevens  bevat het hoge hoeveelheden proteïne en probiotica en het is wederom deze probiotica die zo belangrijk is voor het onderhouden van een gezond functionerende darmflora. Colostrum is met name een uitermate geschikt middel om de schade die aangebracht wordt door antibiotica te herstellen. Het gebruik van antibiotica is de grootste reden waardoor onze darmflora beschadigd en uit balans raakt. Consumptie van colostrum is in dit soort gevallen uiterst raadzaam en helpt krachtig tegen allerlei stoornissen in het spijsverteringssysteem. Dit geld bijvoorbeeld ook voor ziektebeelden als ziekte van Crohn, colitis, prikkelbaar darm syndroom en lekkend darm syndroom.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

M.S.M.
M.S.M. is een prachtig middel wat meerdere bijzonder voordelen heeft voor ons lichaam en dan met name voor het spijsverteringssysteem. Zo zorgt M.S.M. voor het prachtig reguleren van de zuurtegraad in onze maag en zorgt het verder voor een beschermende laag die aangebracht wordt aan de binnenkant van onze darmwand. Dit is het mucosa, oftewel slijmvlies, wat als bescherming dient tegen infecties van de darmwand. Ook maakt dit de groei van parasieten in de darmwand geheel onmogelijk, wat natuurlijk een ideale eigenschap is van M.S.M. Zowel ontstekingen als parasieten zijn vaak de oorzaak van lekkend darm syndroom en het ontstaan hiervan wordt op deze manier handig en effectief voorkomen.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

Quercetin


Quercetin is a great antioxidant. It’s actually also antiviral, it helps to heal the gut. Quercetin works really well for allergies or if there’s a lot of histamine in your system. It also works for chronic pain. Quercetin is one of my favorite antioxidants.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Aloë Vera 


Aloë Vera is een plant die onderhand hoe langer hoe bekender wordt in het westen en dit is voor een zeer groot deel te danken aan alle voordelen die deze plant kan uitoefenen op onze menselijke gezondheid. Aloë Vera is een uiterst krachtig middel tegen problemen in ons spijsverteringssysteem. Zo helpt het goed tegen de symptomen van maagzweren en een spastische darm. Ook blijkt dat darmkanker en andere vormen van kanker krachtig worden aangepakt door Aloë Vera. Dit laatste is met name dankzij de werkzame polysachariden, bèta-glucanen en antioxidanten die rijkelijk aanwezig zijn in deze plant. De eerste twee zijn ook met name verantwoordelijk voor effectieve bestrijding van de spijsvertering gerelateerde auto-immuunziekten colitis en de ziekte van Crohn. Verder heeft Aloë Vera ook een rustgevend en remmend effect op infecties in de darmen en bestrijd het daarmee tevens de oorzaken en symptomen van een lekkend darm syndroom en prikkelbaar darm syndroom.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Betaine Hydrochloric Acid (HCL)


Lees over te weinig maagzuur eerst.
Betaine hydrochloride (HCL) promotes optimal gastric acidity for support of protein digestion and absorption of minerals and other nutrients such as vitamin B12. There is simple at home test you can do to see if you have low stomach acid and are in need of HCL replacement. Begin to eat a meal and ⅓ of the way into your meal take 650 mg of HCL and then finish your meal. If you experience heartburn, you have sufficient levels of HCL. If you do not experience any burning sensation in your upper abdomen, then you likely would benefit from HCL at each meal. Lees verderDeze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Slippery Elm


It might have kind of a strange name, but slippery elm has been used as an effective gut healer for centuries in the United States. This supplement both contains mucilage and stimulates nerve endings in the body’s intestinal tract to increase natural mucus secretion, which is an instrumental part of the stomach’s protective lining and helps combat ulcers and excessive acidity in the digestive system. It also contains important antioxidants that help relieve inflammatory bowel symptoms.


Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Deglycyrrhizinated Licorice (DGL)

DGL is an herb that has been used for over 3,000 years in the treatment of digestive issues including ulcers and indigestion. It's made from whole licorice, but the manufacturing process includes the removal of glycyrrhizin, which can cause an elevation in blood pressure. DGL supports the body’s natural processes for maintaining the mucosal lining of the stomach and duodenum.

Marshmallow Root

Marshmallow root is a multipurpose supplement that can be used for respiratory or digestive relief. Like slippery elm, it contains a high mucilage content. It eases the inflammation in the stomach lining, heals ulcers, and treats both diarrhea and constipation by creating a protective lining on the digestive tract.

Caprylic Acid

Caprylic acid, also known as octanoic acid, is a naturally occurring fatty acid that comes from coconut oil. Calcium and magnesium caprylates act as buffers, and may also help slow the dispersion and release of caprylic acid to support its activity throughout the gastrointestinal tract. Caprylic acid is known for it’s antiviral and antifungal activity. For those who feel that you may be suffering from Candida or yeast overgrowth this is a safe, effective and natural way to treat Candida.