BIJNIERUITPUTTING SYMPTOMEN


Langdurige stress, het burn-out syndroom en het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn vaak het gevolg van een chronisch laag cortisol niveau. Tekorten kunnen zich op verschillende plaatsen van de hypothalamus-hypofyse-bijnier as voordoen. De voornaamste ontstaan door een te lage productie in de bijnieren en/of door te weinig receptoren op de doelcellen.




  • Altijd zo moe, chronisch moe zijn
  • Moeilijk wakker worden en niet willen opstaan.
  • Constant moe hoeveel je ook slaapt.
  • Niet veel kunnen hebben, snel uit je doen.
  • Veel in in zoetigheid (meestal bij hypoglycemie)
  • Alles kost veel energie zelfs leuke dingen.
  • Gewone dagelijkse dingen die vroeger vanzelf gingen kosten moeite.
  • Laag libido
  • Snel boos en uit je balans (je schrikt van je eigen reactie)
  • Als je ziek bent duurt het langer dan normaal om beter te worden.
  • Wanneer je snel opstaat voel je je dizzy.
  • Je ziet niet meer zo goed de leuke dingen in het leven.
  • Je voelt je vaak depressief.
  • Vrouwen hebben last van vervelende menstruatie.
  • Geheugen gaat achteruit maar ook je concentratie wordt minder.
  • ‘s Morgens tot 10.00 uur gaat het zeer moeizaam.
  • Als je eet gaat het redelijk tot 15.00 uur dan krijg je een mega dip.
  • Rond 18.00 uur na het warm eten krijg je een waanzinnige opleving.
  • Maar al snel slaat de vermoeidheid weer toe.
  • Soms rond 23.00 weer een opleving en kun je nog lang doorwerken.





Bijnieruitputting symptomen is samengesteld door doktor Rind uit USA. 
Bezoek zijn website: www.drrind.com


Maak ook een online test voor Bijnieruitputting symptomen van doktor Wilson


Cortisol referentiewaarden

Nederland

De cortisolwaarden in bloed variëren met het tijdstip van de dag
Tijdstip van de dagNormaalVerhoogd
's ochtends150 - 700 nmol/Lhoger dan 800 nmol/L
's middags100 - 400 nmol/Lmeer dan 500 nmol/L
's avonds (na ca 23:00 uur)minder dan 210 nmol/Lmeer dan 300 nmol/L
Let op: Cortisol kan ook in µmol/L gerapporteerd worden. Dan zijn de waarden 1000 x lager ( dus 0,150 - 0,700 's ochtends) Bron: uwbloedserieus.nl


USA

a.m.: 7-25 mcg/dL
p.m.: 2-14 mcg/dL

Lees ook deze pagina http://drsaulmarcus.com/fatigue/cortisolsalivatest.html

Omrekenen cortisol waarden van mcg/ml naar nmol/L

Online convertors

www.endmemo.com

www.vin.com/calculators/


ONLINE CORTISOL SPEEKSELTEST (per post)

De test kun je zelf zonder je huisarts bestellen (20,95 euro)

Over deze test

De hormoondiagnostiek uit speeksel biedt in vergelijk met de bepaling vanuit bloed talrijke voordelen: De monsterafname is niet-invasief, pijnloos en kan op ieder gewenst tijdstip en op iedere plek plaatsvinden. De hormoonbepaling uit speeksel (Saliva) is bijzonder zinvol omdat het beoogde vrije, biologisch actieve deel van de hormonen wordt bepaald.

Cortisol is naast de catecholaminen het belangrijkste stresshormoon. Gezien het grote aantal neuro-endocriene interacties van cortisol leidt een overtollig cortisol onder meer tot stofwisselingsstoornissen zoals obesitas, viscerale vetverdeling en verhoogde bloedlipiden waarden, diabetes, immuun defecten en een verlaagde afweer voor infecties en tumoren. Dit komt door de remming van de cellulaire Immuunrespons bij een relatieve versterking van de humorale immuunrespons. Het is verantwoordelijk voor de verhoogde afscheiding in acute en steeds terugkerende stress-situaties. De hoogste concentratie in het lichaam  is tussen 7 en 8 uur in de ochtend.

LEES UISLAG VAN DEZE TEST HIER

Meer info:
http://www.medivere.nl/section/Producten/A-Z-testen/Cortisol-speekseltest

Bestellen:
http://www.yours-healthcare.nl/index.php?route=product/product&product_id=817509


VOORBEELDEN CORTISOL SPEEKSELTEST WAARDEN

Voorbeeld 1

Ik heb in december een speekseltest voor cortisol gedaan (goede manier op bijnieruitputting aan te tonen) en kreeg vanmiddag mijn waardes toe per post.

10u - 8.85 ng/ml (referentiewaardes normaal tussen 8.50 a 22)
10u30 - 8.71 ng/ml (refw: 8.50 - 22)
11u - 6.29 nl/ml (refw: 8.50 - 22)
13u30 - 3.51 ng/ml (refw: 4.10 - 13.50)
22u - 1.95 ng/ml (refw 2.60 - 9.50)

Ik zit dus vanaf 11u al aan een tekort van cortisol. Ik had eigenlijk voornamelijk in de ochtend andere waardes verwacht omdat ik mij dan zo slecht/misselijk voel maar wellicht is dat nog voor 10u (vanaf ik opsta tot in ontbeten heb - voel ik mij totaal waardeloos)

http://www.westonprice.nl/topic/cortisol-speekseltest

Voorbeeld 2 
Mijn speekseltestuitslagen waren als volgt:

Ochtend --> 6 --> 13-24
Middag --> 34 --> 5-10
Namiddag--> 9 --> 3-8
Avond --> 7 --> 1-4

DHEA --> 18 --> 3-10
Cortisolbelasting -->56 --> 23-42

Cortisol gemeten in bloed:
152 nmol/l --> 140-690, binnen de waarde dus.

http://www.nvacp.nl/page/Communicatie/Forum?mod%5B55%5D%5Btopic_id%5D=1801

Voorbeeld 3
De uitslag is als volgt:
SPEEKSELTESTEN
STRESS PROFIEL -
Ochtend cortisol 6 ------ ------ ------ ------ nM 13 - 24
Middag cortisol 10 ------ ------ ------ ------ nM 5 - 10
Namiddag cortisol 6 ------ ------ ------ ------ nM 3 - 8
Avond cortisol 36 ------ ------ ------ ------ nM 1 - 4
DHEA-S 9 ------ ------ ------ ------ μg/l 3 - 10
Cortisol belasting 58 ------ ------ ------ ------ - 23 - 42

http://www.nvacp.nl/page/Communicatie/Forum?mod%5B55%5D%5Btopic_id%5D=2150

Voorbeeld 4
cortisol speekseltest
7:20 | 2.75 ng/ml | reference 8.5 - 22
7:50 | 5.00 ng/ml | reference 8.5 - 22
8:20 | 4.05 ng/ml | reference 8.5 - 22
12:00 | 2.55 ng/ml | reference 4.1 - 13.5
18:00 | 1.78 ng/ml | reference 2.6 - 9.5

ACTH test
ACTH | 45,9 pg/ml | reference 9 - 52
cortisol | 19,4 ug/dl | reference 5 - 25
cortisol 30 min later | 24,8 ug/dl
cortisol 60 min later | 25,3 ug/dl

http://www.me-gids.net/Forum-printview-t-7867-start-0.html

Voorbeeld 5
ochtend: 16nM referentiewaarde: 13-24 nM
middag: 16nM 5-10 nM
namiddag: 13nM 3-8 nM
avond: 9 nM 1-4 nM
Dhea-s: 13ugl 3-10 ugl
cortisol belasting: 54 23-42

http://dehormoonfactorwebwinkel.nl/nl/hormoonfactor-forum/4-diagnose/8361-te-hoog-cortisol.html

ACTH test
Met de ACTH test wordt gekeken of je lichaam genoeg cortisol kan produceren.

Het testen van de functie van de hypothalamus-
hypofyse-bijnier as gebeurt traditioneel door middel
van de insuline-tolerantie test en de metyrapontest:
beide zijn onpraktisch en niet zonder risico. Bij de
klassieke adrenocorticotroop hormoon (ACTH) sti-
mulatietest wordt een extreem hyperfysiologische
dosis ACTH (250 µ µg) gebruikt, welke kan leiden tot
vals-negatieve uitslagen. De thans voorgestelde lage dosis ACTH-test (1µ µg) is meer 
fysiologisch en gevoeliger, met name wanneer sprake is van milde
bijnierschorsinsufficiëntie en is zeer geschikt om de
hypofyse-bijnier suppressie na langdurig gebruik van
corticosteroiden te evalueren. Volgens de normen van
evidence-based medicine dient bij de diagnostiek van
secundaire bijnierinsufficiëntie de lage dosis ACTH-
test de klassieke ACTH-test te vervangen. 
http://www.hypoforum.com/phpbb2/viewtopic.php?f=27&t=16523

Lees ook Cortisol Testing for Adrenal Function van ZRT lab

Bijnieruitputting supplementen