Vitamine B tekort

Vitamine B supplementen zouden depressie kunnen bestrijden, zeggen onderzoekers.

Wetenschappers hebben ontdekt dat depressieve mensen beter op een behandeling reageren wanneer zij hogere doseringen vitamine B12 in hun bloed hebben.

Dit zou kunnen betekenen dat vitamine B supplementen de effectiviteit van antidepressiva verhogen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Kuopio Universiteit in Finland en is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Psychiatry.

De onderzoekers hebben 115 depressieve patiënten een half jaar lang gevolgd. Hun behandeling werd nauwkeurig in de gaten gehouden evenals de vitamine B12 niveaus bij het begin en eind van de behandeling.¬† Mensen die op de behandeling reageerde hadden hogere concentraties vitamine B12 in hun bloed. Deze resultaten bleven ondanks rook- en drinkgedrag overeind, zelfs behandelmethodes en familie geschiedenis deden niet aan de resultaten af.

De leider van het onderzoek, Professor Jukka Hintikka, zei dat deze kennis van cruciaal belang is omdat er veel mensen zijn die niet op antidepressiva reageren. Hij zei ook dat het mogelijk is dat vitamine B12 nodig is om monoaminen te produceren. Een tekort aan monoaminen in het centraal zenuwstelsel wordt in verband gebracht met depressie. Een andere theorie is dat een tekort aan vitamine B12 de homocysteïne in het bloed doet ophopen, wat een depressie kan versterken. Eerdere studies hebben aangetoond dat vitamine B1, B2 and B6 depressie kan verlichten, vitamine B1, B2 en B6 verhogen indirect de concentratie vitamine B12 in het bloed.

Het is wel nog te vroeg om te stellen dat B12 een of een andere vitamine een middel tegen depressie is, maar het is zeker mogelijk dat B vitaminen preventief tegen depressie kunnen werken. (BBC News)

Vitamine B12 tekort

De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte "samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van terecht, ze hebben hun broers en zussen écht nodig om de processen in het lichaam harmonisch te laten verlopen.

Vitamine B12 of Cobalamine zorgt samen met vitamine B6 en B11 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitaminen kan lijden tot bloedarmoede. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuur metabolisme.

Symptomen bij een tekort
- Pernicieuze anemie
- Menstruatieklachten
- Bleke slijmvliezen (bijvoorbeeld onder het ooglid)
- Vermoeidheid en bleekheid
- Trage, slepende gang
- Geestelijke aftakeling
- Trillen

Therapeutisch gebruik
- Noodzakelijk voor het in stand houden van het zenuwstelsel
- Verbetert geheugen en concentratie
- Nodig om vetten koolhydraten en eiwitten te kunnen gebruiken
- Geeft meer energie
- Bevorderd gezonde groei bij kinderen
- Kan bescherming geven tegen kanker
- Beschermt tegen allergenen en giftige elementen


Aangezien vitamine B12 essentieel is voor de gezondheid van het zenuwstelsel, voor het immuunsysteem, en voor de vorming van DNA, is de onderstaande lijst van klachten niet compleet. Niet alle klachten hoeven voor te komen, en ook hoeven de klachten niet voortdurend aanwezig te zijn. De meeste klachten kunnen variëren in ernst en kunnen al optreden ver voordat er anemie (bloedarmoede) ontstaat. Bij ruim éénderde van de patiënten ontstaat zelfs helemaal geen anemie. Met name de neurologische en psychische klachten komen vaak al voor bij laagnormale waarden van vitamine B12.

Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is, uit een deficiëntie zich bij iedereen anders. Waar de één met name last heeft van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies en spierkrampen, heeft een ander problemen met zich concentreren, een ontstoken tong, menstruatieklachten en depressiviteit. Wel zijn er een aantal klachten die vaker voorkomen, zoals: een ontstoken of dikke tong, het koud hebben, psychische problemen, neurologische klachten en verlies van eetlust.

Een vitamine B12 deficiëntie is sluipend en het kan jaren duren voordat de symptomen en klachten zich ontwikkelen en voordat ze ernstig worden. Vaak wordt een vroege diagnose gemist door de vaagheid van een aantal symptomen, en omdat veel symptomen overeenkomen met andere aandoeningen. Bij onverklaarbare neurologische klachten, glossitis, concentratieproblemen of psychische problemen zou daarom altijd de B12 serumwaarde getest moeten worden. Als u last hebt van één of meerdere klachten uit onderstaande opsomming, raadpleeg dan altijd uw huisarts.

Neurologisch:

Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen, uitvalsverschijnselen
Concentratiestoornissen, geheugenproblemen
Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken
Ataxie: onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, onhandig zijn, dingen uit je handen laten vallen, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen

Psychisch:

Depressie, dementie, nervositeit, psychose, paranoia, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, verwardheid, gedragsveranderingen

Overig:

Spierpijn en krachtsverlies
Glossitis (ontstoken tong), branderige, pijnlijke of prikkelende tong, gevoelige mond
Vermoeidheid, slaperigheid, zwakte
Misselijkheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies
Menstruatieklachten, zoals uitblijven menstruatie, hevige menstruatie, te lange menstruatie, verergerde menstruatiepijn
Gewrichtsklachten
Kortademigheid, benauwdheid, hartkloppingen
Duizeligheid
Bleekheid van de huid
Het koud hebben
Impotentie
Onvruchtbaarheid
Haaruitval
Veranderingen in gezichtsveld, wazig zien
Darmklachten
Incontinentie en/of vaak plassen
Hoofdpijn
http://stichtingb12tekort.nl/b12-tekort/symptomenEen langer en gezonder leven met vitamine B3.

Een deficiëntie of een tekort aan vitamine B3 (= nicotinezuur = niacine = niacinamide) veroorzaakt vele ziektebeelden waarbij men vaak geen verband ziet met de volgende ziektebeelden:
1. Pellagra
2. Schizofrenie
3. Pyrolurie
4. Hart en vaatziekten
5. Ziekte van Huntington
6. Ziekte van Parkinson
7. Artritis en andere gewrichtsaandoeningen
8. Dementie
9. Ziekte van Alzheimer
10.Kanker.
11.Verslavingen aan alcohol en roken.
12.Dysmenorroe


VITAMINE B3:
Deze vitamine wordt weinig genoemd en daardoor wordt er ook weinig aandacht aan besteed. Sommige laboratoria willen de bepaling van dit middel niet eens doen omdat ze het onbelangrijk vinden. De reden is dat de reguliere artsen en specialisten hier ook niet bekend mee zijn en daarom deze bepalingen niet uitvoeren. Dit ten gunste van de farmaceutische industrie, die dan middelen geeft om de symptomen, die een gevolg zijn van een tekort aan vitamine B3, te onderdrukken.
De ziekten die we kunnen krijgen door een ernstig tekort staan hierboven.

Lichte tekorten veroorzaken de volgende aandoeningen:
- Huiduitslag met infectie, dermatitis, geschubde neusvleugels
- Donkere pigmentvlekken met ontstekingen of irritatie
- Gevoeligheid voor zonlicht
- Rode tong, anorexie en misselijkheid.
- Ontstoken tandslijmvlies.
- Diarree, indigestie, stinkende ademhaling
- Emotioneel labiel met neiging tot depressie
- Moeheid met slapeloosheid.
- Hoofdpijn en vergeetachtigheid tot dementie toe.
- Spierzwakte met pijnlijke ledematen.
- Koude handen en voeten.

Uiteindelijk kan het leiden tot de ziekten die boven beschreven staan en verderop uitgebreid behandeld worden.


Vitamine B3 tekort

Bijna 50% van de westerse bevolking lijdt aan vitamine B3 tekort. Het blijkt dat de frequentie door vitamine B3 tekort de oorzaak is voor:
Artritis 20%, schizofrenie 2%, leer en gedragsproblemen bij kinderen 5%, hart en vaatziekten 30%, kanker 50%, verslavingen 10%.
Indien vitamine B3 in de vorm van niacine, niacinamide of nicotinezuur in de hoeveelheid van 100 mgr per dag gegeven zou worden, dan zou er een forse afname plaats vinden van de volgende ziekten:
Hart en vaatziekten, schizofrenie, ziekte van Huntington, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer, dementering, artritis, kanker, stress en pellagra.

Dit wil niet zeggen dat dit vitamine alles kan genezen of door een tekort alleen de oorzaak is van boven genoemde ziekten. Voorbeeld: dementering en ernstige moeheid kan ook ontstaan door vitamine B12 en/of foliumzuur tekort.

Niacine (= nicotinezuur) krijgen we via voedsel en de omzetting van tryptofaan in nicotinezuur binnen. Dit vitamine B3 zit te weinig in de voeding en de omzetting van tryptofaan vindt, door een tekort aan dit aminozuur, ook haast niet plaats. De oorzaak is een slecht werkende maag. In de maag moet veel maagzuur geproduceerd worden om de eiwitten te splitsen tot twee aminozuren aan elkaar en dit wordt in de darmen verder gesplitst tot enkelvoudige aminozuren waarvan tryptofaan er één van is. Dit aminozuur behoort tot de groep van essentiële aminozuren die we zelf niet kunnen maken en dus uit de voeding moeten halen. Indien we te weinig maagzuur produceren of maagzuurremmende medicijnen krijgen, worden we ziek. Maagzuurremmende medicijnen zijn slechts in 0,001% nodig en kunnen vervangen worden door het gezonde glutamine, een aminozuur dat de maagslijmlaag en darmen beschermd.
Maagzuurremmende middelen zorgen dus ook voor een tekort aan vitamine B3.
Ook zijn er mensen die het vermogen missen om vitamine B3 uit tryptofaan te vormen net zoals we geen vitamine C zelf meer kunnen maken.

Wat doet vitamine B3?
Vitamine B3 werkt samen met magnesium, zink, insuline, vitamine C, vitamine B6 en vitamine E bij de omzetting van omega-6-vetzuren in stoffen die een vaatverwijding en weerstandsverhoging veroorzaken. Zij remmen een teveel aan vrije radicalen die ons anders schade berokkenen en onder ander kanker kunnen veroorzaken. Vitamine B3 werkt dus niet alleen.
Het is ook van belang bij de omzetting van het homocysteïne in cysteïne en taurine. Deze aminozuren verlagen de cholesterol door het onder ander in de celwand te brengen. Taurine is ook van belang voor ons geheugen.

Ik gebruik al 2 jaar deze B complex. Ik voel meer energie en ben niet meer suf.

Description
Premium Quality
Energy & Nerves
With B2 Coenzyme
Dietary Supplement
Health & longevity through the healing power of nature—that's what it means to trust the leaf.
B-Vitamins are essential to the conversion of cellular energy, manufacture of hormones and proteins, as well as maintenance of nerve structures.
Our B-50 Complex is carefully tested and produced to certified quality standards.

B-Complex KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).