SAMENVATTING

Serotonine

Tryptofaan → 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) → Serotonine → Melatonine

De grondstof voor serotonine is tryptofaan. Tryptofaan (Trp) is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren en hoort bij de categorie essentiële aminozuren.

Bij de omzetting van L-tryptofaan in serotonine spelen magnesium en vitamine B6 een belangrijke rol. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de algehele hersenstofwisseling. Vitamine B1 is van belang voor de koolhydraatstofwisseling en de energievoorziening van de hersenen. Vitamine B3 bevordert het concentratievermogen en koper is nodig voor het metabolisme van vitamine C.

Serotoninetekort

Er zijn veel factoren die serotoninetekort kunnen veroorzaken:


1. stress,
2. insulineresistentie,
3. vitamine B6-deficiëntie,
4. hoge cortisolspiegels,
5. onvoldoende magnesium
6. zelfs hoge doseringen L-tryptofaan (meer dan 2000 mg).

Deze factoren blijken een remmende werking te hebben op het enzym tryptofaan-hydroxylase, dat de omzetting van tryptofaan naar 5-HTP stimuleer

Lees ook Directe stimulatie van de serotoninestofwisseling (pdf)

Dopamine en noradrenaline zijn actieve neurotransmitters met een opwekkende werking (yang). Cocaïne, amphetamine en in mindere mate caffeïne stimuleren de werking hiervan. Hiertegenover staat serotonine, een neurotransmitter met een kalmerende en rustgevende werking (yin). Yin en Yang dienen met elkaar in evenwicht te zijn.

Magnesium speelt een sleutelrol in het regulieren van een goede omzetting van voeding in energie. De metabolisme van koolhydraten en vetten vereist een heel aantal van magnesium afhankelijke chemische reacties.


Glucose is de brandstof voor de hersenen.