Rhodiola rosea

Rhodiola Rosea, de Ginseng van de 21 eeuw, ook wel Gouden wortel genoemd is een plant uit de vetplantenfamilie(Crassulaceae) die groeit op 3000 - 5000m hoogte in Rusland. Rhodiola rosea (Eng: Arctic root, golden root) wordt al meer dan drieduizend jaar in de Europese en Aziatische, traditionele geneeskunst toegepast, voornamelijk als algemeen aansterkend middel.
Rhodiola werkt als adaptogeen; een middel dat lichaam en geest zich laat aanpassen aan extreme situaties. Van alle adaptogene kruiden (zoals ginseng en eleutherococcus) heeft Rhodiola de meest brede werking die uitstekend past bij de overbelaste (westerse) mens. Tot deze laatste behoren ook de sporters die extreem hard trainen, en tegen overtraining aan zitten.Algemene werking
Het is bekend dat de weerstand tegen stress afhankelijk is van de mate waarin iemand kan voldoen aan de verhoogde eisen die aan het lichaam en geest gesteld worden. Dit mechanisme wordt bestuurd door het sympathische zenuwstelsel en haar chemische boodschappers: de catecholaminen (epinefrine en norepinefrine). Het sympathische zenuwstelsel staat onder controle van de hypothalamus; een klein maar krachtig deel van de hersenen. Het belangrijkste hormoon dat door de hypothalamus wordt afgescheiden is het adrenocorticotroop hormoon (ACTH), dat de bijnieren aanstuurt en de weerstand tegen toxinen verhoogt.
Als reactie op stress wordt extra bloed naar de spieren gestuurd (de bloeddruk neemt toe), stijgt de bloedsuikerspiegel, verhoogt de lever naar mate van ontgifting en worden beschermende stoffen afgescheiden. Verder wordt de spijsvertering onderdrukt en vindt er aanmaak van stemmingsverbeterende en pijnstillende stoffen in de hersenen plaats (enkefalinen). Deze reacties worden samen de de "fight or flight" reactie genoemd; een toestand die bij de primitieve mens in een acute fase van gevaar een normale functie had. In onze moderne samenleving betalen wij door het langdurig blootstaan aan stress voor deze verhoogde afgifte van hormonen echter een hoge prijs; een verhoogde kans op depressies en verminderde lichamelijke en mentale weerstend. Extracten van Rhodiola wortel (rosavidine en salidrosine) werken direct op de hypothalamus en verhogen daardoor de anti-stress respons.


Stress
Tijdens perioden van lichamelijke- of geestelijke (over)belasting worden door de bijnieren (anti)stresshormonen afgegeven. De bijwerkingen van deze hormonen, vooral op lange termijn, zijn onder meer lichamelijke- en geestelijke uitputting, een wisselende bloedsuikerspiegel, hormoonstoornissen, gewichtsproblemen, depressiviteit,slaapstoornissen, hart- en vaataandoeningen en onderdrukking van het immunnsysteem.

Werking
Rhodiola kan de hormonale reacties op stress van het lichaam reguleren; niet alleen door invloed op de bijnieren, maar ook via de hypothalamus, waaruit de eigenlijke reactie op stress begint. De ondersteunende werking van Rhodiola op de geestelijke en de lichamelijke gezondheid is voornamelijk een gevolg van de beschermende invloed op neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. Rhodiola verbetert de werking van neurotransmitters door de enzymatische afbraak ervan tegen te gaan en te voorkomen dat lage spiegels ontstaan door overmatige (anti) stresshormonen. Tevens verbetert Rhodiola het transport van voorlopers van serotonine (tryptofaan en 5-hydroxy tryptofaan) in de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat rhodiola het gehalte serotonine met 30% kan doen stijgen.

Geschiedenis
De in Rusland en Azie voorkomende plant groeit op een hoogte van 3.300 tot 5.400 meter.
In Rusland wordt de plant al eeuwen gebruikt ter verbetering van het uithoudingsvermogen en als levensverlengend middel.
Al in 1931 verrichte Dr. L. Utkin de eerste wetenschappelijke onderzoeken met de plant. Hij toonde onder meer aan dat de plant, naast het verbeteren van het uithoudingsvermogen de sexuele potentie verhoogt.

Werkzame bestanddelen
De belangrijkste werkzame stoffen in Rhodiola zijn fenylpropanoiden. Hiertoe behoren onder meer salidroside, rosavine, rhodioline, rosarine en rosine. Deze stoffen worden voornamelijk in de wortel aangetroffen en hebben allen invloed op diverse mechanismen die bij stress betrokken zijn.

Depressiviteit en concentratie
Depressiviteit kan een gevolg zijn van van meerdere oorzaken en een groot aantal fysiologische en psychologische processen. Er wordt verondersteld dat een depressie het gevolg is van een lage spiegel van serotonine en andere neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn de chemische boodschappers die de communicatie tussen zenuwcellen verzorgen. Serotonine heeft een eenvoudige chemische structuur, maar zeer complexe farmacologische eigenschappen. Het speelt een rol bij het gedrag, de stemming, de eetlust, slaap, geheugen en het leren.
De voorloper van serotonine is 5-hydroxy tryptofaan (5-HTP, aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan). Na de productie van serotonine wordt 5-HTP door monoaminze oxidase (MAO) en catechol-o-methyltransferase (COMT) afgebroken tot de inactieve stof 5-hydroxy-indoleazijnzuur. Een normaal serotonine gehalte is dus afhankelijk van de aanmaak van 5-HTP en de afbraak door MAO en COMT.
Uit ruim 35 jaar onderzoek blijkt dat Rhodiola het transport van 5-HTP verbetert en de activiteit van MAO en COMT vermindert, wat resulteert in een toename van serotonine in de hersenen met 30%.
Het toedienen vanRhodiola in combinatie met antidepressiva verkortte de duur van het verblijf in het ziekenhuis en verminderde de bijwerkingen die gepaard gaan met tricyclische antidepressiva. Een eenmalige dosis van Rhodiola extract laat al verbetering zien van het geheugen en het leervermogen. Na inname gedurende 10 dagen blijkt ook het lange termijn geheugen te verbeteren.

Spanningshoofdpijn en migraine
Serotonine speelt een rol bij de samentrekking van vaatwanden (vasoconstrictie). Te sterke vasoconstrictie leidt tot vaatvernauwing, waardoor hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn en migraine, kan ontstaaan. Rhodiola kan door het verhogen van het serotonine gehalte vaatvernauwing en daardoor hoofpijn, voorkomen.

Schizofrenie en Parkinson
Rhodiola heeft niet alleen invloed op het gehalte serotonine in de hersenen, maar ook op het gehalte aan dopamine. Een laag gehalte aan dopamine wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson. Door het verlagen van de activiteit van MAO en COMT kan het niveau van dopamine hoger blijven, wat een gunstige uitwerking bij deze ziektebeelden heeft. Russische onderzoeken lieten zien dat de verhoogde niveaus van serotonine en dopamine na inname van Rhodiola, gepaard gaan met een afname van COMT met 60%.

Asthenie,vermoeidheid, sporters en hypoxie
Athenie is een toestand waarbij sprake is van algemene lichaamszwakte, krachteloosheid van spieren, concentratiestoornissen en kortademigheid, die soms gepaard gaat met hyperventilatie, hartkloppingen, prikkelbaarheid, duizelingen en angsten. In een onderzoek, onder mensen tussen 17 en 55 jaar oud met asthenie, meldde 64% van de deelnemers een gedeeltelijke of gehele verdwijning van de klinische symptomen, in combinatie met een toename van de arbeidsproductiviteit na suppletie met Rhodiola. Een ander onderzoek, waarbij deelnemers 50mg Rhodiola extract kregen, liet vermindering van algemene zwakte, minder uitputting in de ochtend, en minder slaperigheid overdag zien (zonder enige bijwerking). De slaap verbeterde bij 67% van de deelnemers met slaapstoornissen (inslaapproblemen en onrustige slaap).
Testpersonen herstelden sneller na een zware lichamelijke inspanning. Het herstel van de lichamelijke en geestelijke prestaties vond sneller plaats en was aantoonbaar door indicatoren zoals polsslag, bloeddruk, spiersterkte en verbetering van de coordinatie. Een onderzoek liet na een grote lichamelijke inspanning een sneller normaliseren van het gehalte urinezuur en melkzuur in de spieren zien.
Onderzoeken over de gehele wereld met zwemmers, skiers en andere atleten hebben de waarde van Rhodiola als adaptogeen aangetoond; verbetering van het uithoudingsvermogen en een sneller herstel, zonder bijwerkingen. Er is zelfs een vergelijkend onderzoek uitgevoerd met Rhodiola en anabole steroiden, et gelijkwaardige uitkomsten, waarbij Rhodiola uiteraard niet de negatieve bijwerkingen op de bijnieren had.
Laboratoriumonderzoek bewijst de anabole werking van Rhodiola verder, door een toename van het lichaamsgewicht te laten zien, evenals een verbetering van de spier/vet ratio, een stijging van het hemoglobine en erytrocyten gehalte, een verhoging van het eiwitgehalte in het bloed en een vermindering van urinezuur en melkzuur.
Hypoxi is een toestand waarbij er sprake is van een verlaagde hoeveelheid zuurstof. Deze toestand komt voor bij sporters, maar ook bij mensen die op grote hoogte verkeren. Onderzoek door Zhang et al (1989 en 1990) heeft aangetoond dat Rhodiola schade door gebrek aan zuurstof voorkomt en de hart-long functies, bij mensen die op grote hoogte leven, verbetert.

Immuunsysteem en kanker
Bijna 80% van alle ziektebeelden hebben een relatie met stress.
In een situatie van stress worden de naturel killercellen in het immuunsysteem door norepinefrine en epinefrine onderdrukt. Op de lange termijn onderdrukt stress het totale immuunsysteem (uitputting of te wel burnout verschijnselen). Stress verlaagt de T-celreacties en het interleukine-1 gehalte. De door de bijnieren afgegeven glucocorticosteroiden hebben tijdens stress niet alleen uitwerking op de bloedsuikerspiegel, maar blokkeren ook de activiteit van interleukine-2 en IFN-4 (interferon) ; belangrijke stoffen in de immuun respons, die ondermeer de aanmaak en activiteit van witte bloedcellen reguleren. Vooral bij mensen die direct reageren op een stress situatie (bijvoorbeeld door verhoogde hartslag) heeft stress op de lange duur een ondermijnende uitwerking op het immuunsysteem.Een aantal onderzoeken laat zien dat Rhodiola de groei van tumoren en metastasen tegen gaat. Extracten uit Rhodiola bevatten sterke anti-oxidatieve eigenschappen en gaan vooral die lipide peroxidatie tegen, die weefselschade en de vorming van kanker kan veroorzaken.

Sexuele Stimulans
De wortel van Rhodiola rosea wordt aleeuwen gebruikt als ingredient in liefdesdranken. Uit onderzoek is gebleken dat Rhodiola verbetering geeft bij mannen met een zwakke erectie (dus na een deca kuur!!) en bij vroegtijdige zaadlozingen. Bij vrouwen kan Rhodiola helpen bij de behandeling van amenorroe (uitblijvende menstruatie), zoals blijkt uit onderzoek.

Conclusie en veiligheid:
Rhodiola is typisch een kruid dat niet voor 1 specifieke aandoening wordt ingezet, maar waarschijnlijk bij bijna alle bekende aandoeningen inzetbaar is. Rhodiola wordt tegens gebruikt door gezonde mensen, juist om ziekte te voorkomen, met name tijdens perioden van stress of harde training. Rhodiola is zeer veilig, zelfs bij hoge doses.


Ervaringen gebruikers:

De uitwerking van dit plantje op mij na 1/2 jaar inname;
- verbetering van korte termijn geheugen, dit merk ik doordat ik voor inname altijd verloor van mijn kinderen met het spel memory , terwijl ik nu altijd win.
- verbetering van lange termijn geheugen. Ik merk dat ik me dingen beter kan herinneren (kan ook een nadeel zijn, als je ze liever wil vergeten).
- verbetering van mijn uithoudingsvermogen, en mijn "mood", voornamelijk bij duurlopen groter dan 10 km.
- afname van mijn vet met 5 kilo sinds begin inname.
- minder irritaties als iemand me probeert op te duwen op de snelweg en tegen mijn bumper aan kleeft, of als mijn kinderen constant aan mijn hoofd lopen te zeuren.
- verbeterde nachtrust, voordien kwam ik moeilijk in slaap en werd per nacht 3 a 4 keer wakker, en was vaak moe als ik opstond; nu slaap ik 7 a 8 uur lang aangeengesloten en wordt fris wakker.
- vrijwel nooit meer spierpijn (was vooral vroeger na 2e dag nogal eens het geval, na een zware workout met squatten) als gevolg van ophopingen van melkzuur. ikzelf denk dat mijn herstel nu behoorlijk verkort, waardoor ik vaker kan trainen.

Jan

Je kan hem ook zelf kweken, heb er een paar in mn tuin staan blij

ik gebruik capsules en zet thee (van de wortels) van de rhodiola in de tuin

mijn ervaringen:
(1,5 jaar met na elke 5/6 weken 2 weken niet ivm de evt gewenning)

- verbeterd concentratievermogen
- voel me fitter
- betere nachtrust
- uitstellen verzuring
- verbeterd herstel na inspanning en tijdens mn pauzes bij intervaltraining
- werkt positief op mn inspanningsastma en boompollenallergie
- verhoging testosteron en verlaging cortisol
- ik krijg meer positieve geestelijke energie (brainenergizer)

St J

In je thuin:

Volledig winterhard, hij komt oa voor op de steppe in siberie.

Voor de tuinliefhebbers onder ons super blij :
Het is een verdraagzame bodembedekker die tot 20cm hoog wordt en op een zonnige open plaats geplant dient te worden. Neem wel de Rhodiola rosea want die heeft de meest werkzame bestanddelen, de overige rhodiola's zijn minder sterk (zelf uitgeprobeerd)
Lastig te krijgen maar via esveld.nl moet het wel lukken.Prijzen:

Je moet kijken naar de inhoud van pillen. Er zijn 2 stofjes belangrijk:

-rosavine
-salidroside

Rosavin is a glycoside compound found in the plant Rhodiola rosea. It is thought to be one of the compounds responsible for the antidepressant and anxiolytic actions of this plant, along with salidroside.


Salidroside (Rhodioloside) is a glucoside compound found in the plant Rhodiola rosea. It is thought to be one of the compounds responsible for the antidepressant and anxiolytic actions of this plant, along with rosavin.[1][2] Salidroside may be more active than rosavin,[3] even though many commercially marketed Rhodiola rosea extracts are standardised for rosavin content rather than salidroside.


Bijvoorbeeld: Wat is 30: extract?

30 grams of raw herb go into 1 gram of extract.

Deze supplement heeft de hoogste dosis van rosavine per capsule (5% of te wel 25 mg) (Ik heb het op internet gevonden)


Rhodiola 500 mg per capsule

Rhodiola van Jarrow bevat de hoogste dosering Rhodiola per capsule. Met Jarrow Rhodiola Rosea 500 krijgt u met slechts 1 capsule aanzienlijk meer binnen dan met andere Rhodiola-supplementen die doorgaans 100 of maximaal 300 mg Rhodiola-extract bevatten.

Jarrow Rhodiola is een zeer effectief supplement voor de gemoedstoestand en in stress-situaties en geeft meer energie. Geconcentreerde Rhodiola is een van de beste supplementen die gebruikt kunnen worden bij vermoeidheid door de sterke adaptogene werking.

Hoewel er meer dan 20 verschillende soorten Rhodiola zijn, bevat alleen Rhodiola rosea alledrie actieve rosavine-bestanddelen. Rhodiola rosea wordt ook wel Rozenwortel, Rozenkruid of Wonderwortel genoemd.
Toepassingen Rhodiola Rosea 500:
• goed voor de gemoedstoestand
• bij stress-situaties
• bevordert concentratievermogen
• om goed te slapen
• versnelt herstel na ziekte
• met 500 mg Rhodiola rosea (Rozenwortel)

Prijs in US

10,71 euro (15,57 dollar), + 4 dollar verzendkosten naar NL, Ik heb daar merdere keren besteld, het duurt van 1 week tot 10 dagen
GEBRUIK KORTING 5 dollar of 10 dollar bij bestelling van 40 dollar of meer. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. (code ILO824) bij afrekenen!!! Of dit merk 10,18 dollar GEBRUIK KORTING 5 dollar of 10 dollar bij bestelling van 40 dollar of meer (code ILO824) bij afrekenen!!!

Feel free to share your iHerb unique referral code, ILO824 or your email address with anyone who has never ordered from iHerb before. Print your referral code, tweet it, post it on your Facebook, or simply email it to your friends and relatives. They will save $5 on their first order. https://www.iherb.com/RewardProgram

Ik heb een email naar mijn psychiater gestuurd:

Beste.....

Zoals wij hebben afgesproken ben ik bezig met afbouwen van Citalopram. Ik kreeg dezelfde klachten als 1 jaar geleden voordat ik met Citalopram begon. Ik heb last van hoofdpijn, pijn in mijn ogen, kaken, kan in meer in slaap komen, mij concentreren, oververmoeidheid etc.

Jammer genoeg wil mijn lichaam de functie van de serotonine -aanmaak en -regulatie niet oppakken. Het is voor mij nu duidelijk welke klachten zijn die pure door serotonine tekort komen. Ik heb op het internet een natuurlijke middel gevonden waar men veel bat bij heeft. Dit is Rhodiola Rosea.

De ondersteunende werking van Rhodiola op de geestelijke en de lichamelijke gezondheid is voornamelijk een gevolg van de beschermende invloed op neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. Rhodiola verbetert de werking van neurotransmitters door de enzymatische afbraak ervan tegen te gaan en te voorkomen dat lage spiegels ontstaan door overmatige (anti) stresshormonen. Tevens verbetert Rhodiola het transport van voorlopers van serotonine (tryptofaan en 5-hydroxy tryptofaan) in de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat rhodiola het gehalte serotonine met 30% kan doen stijgen.


Ik wil graag aankomende tijd dit middel in plaats van antidepressiva gaan proberen. Bij onze volgende afspraak kunnen wij de werking daarvan gaan evalueren.

Wat vind je daarvan?

Met vriendelijke groet,

Zijn aantword:

Beste...,

Rozewortel is een voedingssupplement en valt niet onder de geneesmiddelenwet- en regelgeving. Het onderzoek waarnaar verwezen wordt valt daardoor onder minder strikte regels. Het is in de handel vrij verkrijgbaar. Je kan dus zelf besluiten het te proberen vanuit de overweging dat het voor zover bekend niet schadelijk is en mogelijk inderdaad de werking heeft die je citeert; in welk geval je wellicht ontkomt aan antidepressivagebruik, wat je graag wil.
Het is een keuze die je zelf moet maken, ik kan je in deze gezien het bovenstaande geen duidelijk advies geven. Wel kan ik begrijpen dat je deze stap overweegt en zie geen duidelijke bezwaren.

Met vriendelijke groet,

Bronnen in het Russisch:


-экстракт родиолы жидкий


-Золотой корень


-Родиола розовая


-Сбор и заготовка