Mijn antidepressiva

Ik heb Citalopram 20g voorgeschreven gekregen. Gedurende 1 jaar (2010-2011) heb ik 1,5 pil per dag geslikt.Citalopram zorgde dat mijn eigen serotonine niet afgebroken werd of te wel hergebruikt werd zodat mijn hersenen langer serotonine ter beschikking hadden. Het hielp wel tegen mijn serotonine-tekort-klachten (zie menu rechts). Helaas toen ik daarmee gestopt had, waren mijn klachten teruggekomen. Daaruit trek ik conclusie dat ik serotonine tekort heb.


Citalopram is een antidepressivum, in België en Nederland onder meer op de markt onder de naam Cipramil®. Het remt de heropname van de neurotransmitter serotonine in de hersenen; het behoort tot de selectieve serotonineheropnameremmers, vaak afgekort tot SSRI (van het Engelse selective serotonin reuptake inhibitors). Serotonine is betrokken bij zaken als stemming, eetlust en emotie maar beïnvloedt tevens het dopaminerge systeem, dat ook te maken heeft met emotie en waar waarschijnlijk een soort 'beloningscentrum' zit.

Citalopram werd geoctrooieerd door Kefalas A/S, een dochtermaatschappij van het Deense bedrijf Lundbeck[1]. Lundbeck bracht het in Denemarken in 1989 op de markt onder de merknaam Cipramil. Voor de Verenigde Staten verkocht Lundbeck de rechten aan Forest Pharmaceuticals die het verkocht onder de naam Celexa. Het octrooi is inmiddels verlopen en er zijn verschillende generieke vormen van het middel op de markt.

De volgende bijwerkingen kunnen optreden[2]:

* Asthenia (zwakte, gebrek aan kracht)
* Slapeloosheid
* Slaperigheid
* Misselijkheid
* Duizeligheid
* Droge mond
* Agitatie (onrust)
* Gewichtsverandering

Meer over Citalopram

Lees hier ervaringen gebruikers


Invloed van medicatie op mijn klachten

Klachten Citalopram 20g , 1.5 pil per dag

1. Spanningshoofdpijn Geen last
2. Lage pijn grens Geen last
3. Overprikkeling bijna bij alles (geluiden, licht, drukte) Minder
4. Chagrijnig Minder
5. Pijn in mijn ogen Geen last
6. Niet in slaap kunnen komen (tot 2 uur in bed wakker liggen) Geen last
7. Veel dromen Weet ik niet
8. Onrust Veel minder
9. Piekeren Veel minder
10.Vermoeidheid Veel minder
11. "Vreet aanvallen" eet veel koolhydraten Veel minder
12. Eet, drink veel suikers, koffie. Voordat ik het wist dronk ik om 2 uur een kop koffie met 2 volle lepels van suiker Geen invloed
13. Snelle stemmingswisselingen, plotseling vol zitten met verdriet en emoties, willen huilen Geen last
15. Depressie Minder
16. Ik voel me gespannen. Minder
17. Problemen met geheugen. Geen invloed
18. Moeite met concentratie Geen invloed
19. Geen zin in sex Nog minder zin
20. Dipjes in mijn energie gedurende een dag wanneer moe Geen invloed
21. Ik zie wazig, de rechte oog kan slecht zien Wanneer moe ben
22. Athenie (een toestand waarbij sprake is van algemene lichaamszwakte, krachteloosheid van spieren, concentratiestoornissen en kortademigheid, gepaard met hyperventilatie, hartkloppingen, prikkelbaarheid, duizelingen en angsten). Hartkloppingen, uitputten en buiten adem bij normale inspanning(bv naar de 2de verdieping de trap zonder haast oplopen). Het lijkt alsof ik een marathon heb gelopen.
Geen last