Magnesium tekort

Bijna elke Nederlander heeft een magnesium deficiëntie. Een gezonde volwassene heeft ongeveer 500 - 1000mg magnesium per dag nodig, maar de meeste Nederlanders krijgen maar 300 - 400mg per dag binnen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt klachten als: vermoeidheid, intoleranties voor extra beweging, depressie, intolerantie voor psychische stress en stoornissen aan het autonome zenuwgestel en het immuunsysteem.

Magnesium speelt een sleutelrol in het regulieren van een goede omzetting van voeding in energie. De metabolisme van koolhydraten en vetten vereist een heel aantal van magnesium afhankelijke chemische reacties.

Onderzoek heeft aangetoond dat aanhoudend magnesiumtekort kan leiden tot het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS). Indien we een magnesiumtekort hebben dan gaan onze lichaamsfuncties op cellulair niveau langzamer werken zodat het lichaam loom/langzaam wordt waardoor vermoeidheid op kan treden.

Ongeveer 70% van de patiënten die spanningshoofdpijn hebben, hebben ook last van gespannen en gevoelige spieren. Verscheidene studies hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen migraine, spanningshoofdpijn en een laag magnesiumgehalte.

Magnesium reguleert de functie van de zenuwcellen en is essentieel voor het goed functioneren van het zenuwsysteem. De aanwezigheid van de juiste hoeveelheden magnesium in de synaps (ruimte tussen zenuwcellen) controleert de snelheid waarmee de neuronen vuren. Zonder voldoende magnesium kunnen de zenuwcellen geen signalen verzenden en ontvangen en de overgevoeligheid voor verschillende stimulaties kan toenemen. Geluiden lijken veel harder te klinken, licht lijkt veel feller, emotionele reacties zullen heftiger zijn en de desbetreffende persoon heeft het gevoel “op het randje” te leven. Het brein kan te veel gestimuleerd worden om te gaan slapen. Magnesiumsupplementen hebben een verlichtend, pijnstillend effect op het zenuwsysteem en geven u weer een opgelucht gevoel.

Een tekort aan magnesium kan ook psychiatrische problemen veroorzaken, zoals depressie, rusteloosheid en snel geïrriteerd zijn. Uit onderzoek blijkt dat depressieve patiënten een lager magnesiumniveau hebben.
Inname van magnesium wordt gebruikt als een toegevoegde behandeling bij psychiatrische patiënten en is ook succesvol gebleken bij behandeling van manische depressiviteit. D. Nuytten, J. van Hees, A. Meulemans en H. Carton van het departement van neurologie, Universiteit Leuven toonden aan dat een afname van het magnesiumgehalte, prikkelingen in het zenuwstelsel kunnen veroorzaken, eventueel resulterend in epileptische aanvallen. Klinische en experimentele onderzoeken hebben bewezen dat ondanks dat een magnesiumtekort niet als oorzaak van epilepsie gebruikelijk is, magnesium wel kan helpen en levensreddend kan zijn


Klachten bij een tekort aan magnesium


Algemeen
 • verstijfde, verharde en verkrampte spieren
 • gespannen zenuwen
 • snel en chronisch vermoeid
 • overspannenheid
 • uitputtingsverschijnselen
 • onrust, futloosheid en a-vitaliteit
 • prikkelbaarheid
 • kouwelijkheid ten gevolge van slechte doorbloeding
 • duizeligheid

Specifiek
 • hoofdpijn (drukkend/bonzend)
 • migraine
 • menstruatieklachten
 • slaapstoornissen, meestal met nare dromen
 • overgevoelig voor lawaai en (fel) licht
 • depressies, angsten en fobieen
 • hartkloppingen en pijnuitstraling rond de hartstreek
 • diverse allergische reacties
 • darmkrampen
 • hyperactiviteit


High Absorption Magnesium contains elemental magnesium chelated with the amino acids glycine and lysine. As an essential dietary mineral, magnesium plays many important roles which include: helping cells produce metabolic energy, supporting optimum nerve function, helping muscles relax properly and maintaining a healthy heartbeat. Glycine has been shown to be an efficient carrier for minerals that facilitate absorption in the intestinal tract.
 • Facilitates the body's energy production
 • Helps maintain healthy muscle contraction
 • Supports nervous system electrical activity
 • Promotes health across the lifespan

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Magnesium is a mineral that is critical for energy production and metabolism, muscle contraction, nerve impulse transmission, and bone mineralization. It is a required cofactor for an estimated 300 enzymes. Among the reactions catalyzed by these enzymes are fatty acid synthesis, protein synthesis, and glucose metabolism. Magnesium status is also important for regulation of calcium balance through its effects on the parathyroid gland.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).Bijna iedereen heeft een magnesium tekort
Het meeste magnesium is opgeslagen in de cellen, daarom is een serum bloedonderzoek om een magnesium deficiëntie vast te stellen onbetrouwbaar. Routine onderzoek dat bij CVS/ME patiënten wordt uitgevoerd brengen tekorten daardoor niet aan het licht. Een magnesium tekort heeft voor CVS/ME en FMS patiënten grotere gevolgen dan voor gezonde mensen. Bij de CVS/ME subgroep met een ATP deficiëntie worden de klachten extra versterkt.

Magnesium en appelzuur spelen een belangrijke rol bij de productie van ATP
Er zijn een groot aantal onderzoeken beschikbaar die aangeven dat magnesium en appelzuur (Malic Acid) suppletie de vermoeidheid, de pijn en de spierkrampen bij CVS/ME en FMS patiënten kunnen verminderen. Magnesium en appelzuur vormen een sleutelrol bij de productie van ATP. Magnesium zorgt er voor dat er niet te veel Ca++ (calcium ion) in de mitochondria wordt opgeslagen. Te veel Ca++ verstoort de productie van ATP doordat ADP, een stof die op eenvoudige manier in ATP omgezet kan worden, aan het calcium gebonden raakt. Bovendien zorgt magnesium er voor dat aluminium geen binding aan kan gaan met de fosfaatgroepen die belangrijk zijn voor de ATP productie. Appelzuur functioneert als chelatiemiddel waardoor een te hoog niveau aan aluminium uit het lichaam kan worden verwijderd.

En tenslotte zijn er een aantal onderzoeken beschikbaar die aangeven dat de combinatie magnesium en appelzuur in staat is om bij het ATP productieproces op zuurstof te besparen (Short-term Intensive Exercise and Magnesium). Dat is goed nieuws voor CVS/ME en FMS patiënten omdat ander onderzoek aangeeft dat de meeste patiënten minder zuurstof van de longen naar de cellen kunnen transporteren.
Magnesium en appelzuur behandelingsprotocol
Bij magnesium suppletie zijn weinig bijwerkingen te verwachten vooral als gebruik gemaakt wordt van magnesiumproducten die zijn gekoppeld aan een aminozuur. Deze vorm wordt het best door het lichaam opgenomen, hierdoor is de kans op diaree of darmkrampen minimaal. Magnesiumoxide is als supplement voor de behandeling van CVS/ME en FMS af te raden, tenzij de patiënt ook last heeft van obstipatie. Voor suppletie kan het best van magnesiumglycinate gebruik gemaakt worden in combinatie met appelzuur:

* 400 - 800mg (elementair) magnesium glycinate in combinatie met 2000 - 2400mg appelzuur is in het algemeen een goede therapeutische dosis voor de behandeling van vermoeidheid, pijn en spierkramp bij CVS/ME en FMS.
* De spierpijn verminderd meestal binnen enkele dagen, de vermoeidheid binnen enkele weken.

Start de behandeling met magnesium en appelzuur via het volgende introductieprotocol:

* Gebruik gedurende 3 - 4 dagen een dosis van 100mg magnesium glycinate en 500mg appelzuur per dag. Treden er geen allergieën of intoleranties op verhoog dan de dosis elke 3 - 4 dagen met 100mg magnesium glycinate en 500mg appelzuur totdat de therapeutische dosis van 400/2000mg is bereikt. Halveer de dosis als diaree of darmkrampen optreden. Bouw dan ook langzamer op. Verdeel de dosis van zowel het magnesium en het appelzuur over de hele dag, bij voorkeur tijdens de maaltijd. Deze supplementen zijn nl. in water oplosbaar en daardoor weer snel uit het lichaam verdwenen.
* Patiënten die voor veel chemische stoffen en voedingsstoffen allergisch of intolerant zijn geworden adviseer ik een extra test toe te voegen door te beginnen met één enkele dosis van 100mg magnesium glycinate en 500mg appelzuur. Wacht daarna 3 - 4 dagen om te zien of er problemen ontstaan. Ga door met het introductieprotocol als er tijdens deze intolerantietest geen problemen zijn opgetreden. Treden er wel allergische reacties of intoleranties op probeer dan eerst deze allergieën of intoleranties in kaart te brengen en zonodig te behandelen via EPD. Overleg met een arts.

Als de klachten niet verminderen bouw deze dosis dan op tot maximaal 800/2400mg per dag. Als u een dosis heeft gevonden waarbij de klachten duidelijk verminderen houdt deze dosis dan een aantal weken gelijk en probeer dan of 25% minder ook goed voor u werkt. Op deze manier bepaalt u uw persoonlijke therapeutische dosis magnesium en appelzuur. Maak ook een “uitstapje” naar 800/2400mg per dag als u reeds bij bijvoorbeeld 400/2000mg merkt dat de klachten verminderen. Dit “uitstapje” naar een hogere dosis adviseer ik om toch eens uit te proberen of in het geval van magnesium en appelzuur “meer ook beter is”.
Na ongeveer 8 maanden kan worden geprobeerd de therapeutische dosis met ongeveer 70% te verminderen naar een onderhoudsdosis. Verhoog de dosis als de klachten terug komen.

Magnesium en appelzuur suppletie is zeer veilig en kan daarom zonder supervisie van een arts worden toegepast. Ik adviseer elke CVS/ME of FMS patiënt om deze supplement combinatie tenminste twee maanden te proberen. Hoewel er over de combinatie magensium en appelzuur veel positieve literatuur beschikbaar is heeft deze combinatie niet gewerkt voor Maronka. De klachten werden meer, niet minder. CVS/ME blijft een complexe ziekte en de behandeling heeft daarom iets weg van een zoektocht, soms neem je de verkeerde afslag.


Magnesium en glucose

Magnesium is belangrijk voor de verwerking van calcium en vitamine C, maar ook dat van fosfor, natrium en potassium. Het is van belang voor een goede zenuwwerking en spierfunctie. Het helpt ook bij het omzetten van glucose tot energie. Ook geeft magnesium een rustig gevoel en wordt daarom een antistress mineraal genoemd.

Magnesium kan je helpen overgewicht door een teveel aan vet te bestrijden. Evt. kan het ook helpen depressies te verlichten. Ook helpt het je bloedvaten stelsel gezond te houden en kan het helpen bij het voorkomen van hartaanvallen. Een onderzoek wat ik gelezen had op www.orthoeurope.com liet zien dat pati뮴en na een hartaanval intraveneus gesupplementeerd werden met een zoutoplossing met magnesium erin sneller herstelden en minder schade overhielden.

Magnesium wordt het beste gevonden in onder andere hele granen, amandelnoten, noten, zaden, donkergroene groenten en bananen (tevens goede bron voor potassium).En helaas in hard water wat in Nederland nu een stuk minder voorkomt.

Als je het als supplement gebruikt, dan niet na de maaltijd innemen omdat het maagzuur erdoor wordt geneutraliseerd, waardoor de vertering wordt vertraagd.

De werking van magnesium is belangrijk voor een groot aantal biochemische lichaamsfuncties; de belangrijkste zijn:

- energieproductie (Glycolyse en ATP-productie in de mitochondriën), prikkelgeleiding, regulatie bloeddruk, opbouw van botten en tanden, regulering van de waterhuishouding en met name een goede balans met kalium/fosfor/calcium, geleiding van zenuwimpulsen (hersenen en hart!), essentieel voor de celwandcommunicatie (opname en uitscheiding van vele hormonen, neurotransmitters en alle andere mineralen/elementen), bescherming tegen stapeling van zware metalen (aluminium, kwik, lood, cadmium, berillium, nikkel) in de hersenen, en de regulering van de bloedsuikerspiegel.

Manieren om je magnesiuminname te laten toenemen

Consumeren van groene groenten, whole-grain producten en een verscheidenheid aan peulvruchten en noten zal helpen om aan je dagelijkse behoefte magnesium te voldoen. Voedingsproducten en dranken die rijk zijn aan magnesium zijn: boekweit, chocolade, katoenzaad, thee, tofoe, peulvruchten, sojameel, amandelnoten, cashewnoten, groene groenten en peterselie. Klik hier om te zien hoeveel magnesium er zit in een aantal voedselbronnen.
Neem magnesiumsupplementen, ook als je een zeer gebalanceerd dieet neemt met onder andere vis, noten en whole-grain producten. De kans bestaat namelijk dat je nog steeds je dagelijks benodigde hoeveelheid moet aanvullen met supplementen zoals Natural calm. Onze voeding vandaag de dag, bevat minder voedingmiddelen dan 50 jaar geleden. Wanneer de bodem uitgeput raakt, zijn er minder voedingsmiddelen beschikbaar voor ons voedsel. Lees meer over de afname van voedingsmiddelen in onze voeding en de noodzaak op magnesiumsupplementen toe te voegen aan ons dieet in een nog op de website te publiceren artikel. Natural Calm, ontwikkeld door de leider op het gebied van voedingsonderzoek Peter Gilham, is het meest absorbeerbare, effectieve en snelst werkende magnesiumproduct wat verkrijgbaar is. Natural Calm magnesium is een 100% natuurlijk water-oplosbaar magnesiumcitraatpoeder van de hoogste kwaliteit.


Duidelijk verband tussen hypomagnesiemie en depressie


Er zijn een aantal studies uitgevoerd die duidelijk aantonen dat er een verband is tussen een magnesiumtekort en depressie.

Lage magnesiumwaarden in patienten die zelfmoord proberen te plegen
Patients who had made suicide attempts (by using either violent or nonviolent means) had significantly lower mean CSF magnesium level irrespective of the diagnosis.

De ratio Calcium/Magnesium is significant verhoogd in depressieve patienten
Serum and CSF Ca/Mg ratios were found to be elevated in the depressed patients compared with the controls

Magnesium supplementatie zorgt voor duidelijke verbetering van gemoedstoestand in manische patienten
Ten patients with severe, therapy-resistant manic agitation received magnesium sulphate infusions.
Seven (of 10) patients showed a marked improvement in the Clinical Global Impression scale

Samenvattend:

Het Westerse dieet bevat veel te weinig Magnesium. Dit kan makkelijk een magnesium tekort veroorzaken
Hoge koolhydratenconsumptie veroorzaakt het wegspoelen van Magnesium uit het lichaam.
In extreem depressieve patienten die zelfmoord proberen te plegen zijn de magnesiumwaarden significant verlaagd
De verhouding Calcium/Magnesium is significant verhoogd in depressieve patienten.
Het is dus van belang niet alleen de Magnesiumwaarden te bepalen, maar ook de Calciumwaarden.
Een hoge Ca/Mg ratio betekent dat er relatief veel Calcium en weinig Magnesium aanwezig is.
Dit betekent dus dat de Magnesiumwaarde niet eens verlaagd hoeft te zijn, maar dat te hoge Calciumwaarden ook in verband gebracht kunnen worden met depressies.
Magnesium supplementatie zorgt voor een duidelijke verbetering in de toestand van depressieve patienten.

Depressie heeft geen psychische oorzaak, maar een fysiologische oorzaak !


Ik durf te stellen dat het overgrote deel van de depressiviteit in mensen op deze aardbol veroorzaakt is door een magnesiumgebrek: Een fysiologische oorzaak in plaats van een psychische oorzaak. Als dit klopt, kunnen alle sessies met de psychiater als verloren tijd beschouwd worden. Een simpel magnesiumsupplement kan binnen twee dagen de depressie volledig verdrijven. Het is wel van belang om het juist Magnesiumsupplement te gebruiken.


In de praktijk

Op de site van George Eby uit de V.S. staan zijn ervaringen met magnesium. Hij leed aan een zeer zware vorm van depressie, die niet met normale behandelmethoden onder controle te krijgen was. Hieronder zijn bevindingen:
With each meal I took 2 tablets, (400 mg elemental magnesium) totaling 1200 mg of elemental magnesium a day. Within a few days to a short week, I felt remarkably better, my depression lifted noticeably....

....Within a week to 10 days of starting magnesium, I felt close to being well. So well, that my psychiatrist thought I looked better than he had ever seen me....

.... As I improved, I lowered my dosage to find the best dose for me. I lowered it too much and symptoms rapidly came back. Eventually, I stabilized the dosage at four 200-mg elemental magnesium (as magnesium glycinate) tablets a day. Four hundred mg is the RDA for magnesium for men.

Korte vertaling: George begon met 1.200 mg Magnesium per dag. Binnen enkele dagen voelde hij zich opmerkelijk veel beter. De depressie was voor een groot deel verdwenen. Binnen 10 dagen sinds het begin van de supplementatie voelde hij zich nagenoeg perfect. Zijn psychiater dacht dat hij er beter uit zag dan ooit tevoren. Toen hij de dosis verlaagde kwam de depressie onverbiddelijk meteen terug. Uiteindelijk komt hij uit op een dosis van 800 mg (elementair) Magnesium per dag.

Mijn ervaring
Zoals ik in de inleiding al schrijf, merkte ik dat ik vrolijker werd wanneer ik magnesium supplementeerde. Toen een kennis van me in december 2001 vertelde in een diep zwart gat weg te vallen (zware depressie), heb ik hem meteen een aantal Magnesium-glycinaat tabletten opgestuurd. Binnen 4 dagen was de depressie verdwenen. Ook hij ontdekte dat de depressie weer terugkeerde wanneer hij de dosis verlaagde. Hij gebruikt nu dagelijks 800-1000 mg magnesium en de depressie is nog niet teruggekomen.

Extra oorzaak: STRESS

Naast de oorzaken zoals ik hierboven al beschreven heb, is er nog een oorzaak voor een magnesiumtekort met als direct gevolg depressie: Stress

Fysieke (uitputting, hitte, kou, trauma, brandwonden) en emotionele (pijn, angst, uitbundigheid) stress zorgen voor het vrijkomen van enkele hormonen in de bloedbaan. Deze hormonen zorgen er dan weer voor dat magnesium verloren gaat. Nu ontstaat er een vicieuse cirkel, omdat een tekort aan magnesium ervoor zorgt dat er bij stress meer hormonen vrijkomen. Bij het volgende stressmoment komen er dus meer hormonen vrij, waardoor er nog meer magnesium verloren gaat, etc, etc.

Een goede REM-slaap is belangrijk voor herstel
Hier introduceert zich nog een vicieuse cirkel: Voor een goede REM-slaap (Rapid Eye Movement sleep, de diepe slaap waarin het immuunsysteem en het lichaam herstelt) is magnesium noodzakelijk. De REM-slaap is ook weer verantwoordelijk voor magnesium: Bij het uitblijven van de REM-slaap gaat er ook magnesium verloren. 400 mg Magnesium voor het slapen garandeert een goede REM-slaap.

Voorkomen toekomstige depressiviteit

Om toekomstige depressiviteit uit te sluiten, moeten we alle mogelijke oorzaken dwarsbomen. Hieronder nog een keer een opsomming van de oorzaken:

Hoge koolhydratenconsumptie
Te lage voedselinname van magnesium of te hoge inname van calcium.
Stress

Preventie
Probeer de hoeveelheid koolhydraten in het dieet zo veel mogelijk te beperken. Lees ook dit artikel: 101 redenen waarom koolhydraten slecht zijn voor uw gezondheid
Lees ook het deel van het hypoglykemie artikel waar de oplossing vermeld staat of het gehele artikel als u vermoed dat u ook last heeft van sterk schommelende bloedsuikerwaarden.

Probeer meer voedsel te eten dat relatief meer magnesium en niet al te veel calcium bevat. Kijk voor een overzicht van de mineraalwaarden van voedsel hier: Nutrient Investigator en stel zelf een dieet samen in de Diet Investigator. Kijk ook naar de lijst op George's site.

Probeer stress-situaties te vermijden. Zoek een minder stressvolle baan. Werk vooruit en preventief om stress-situaties te voorkomen. Probeer yoga. Kijk ook naar de lijst met stress-relief techniques op George's site.


De gegevens die ik verzameld heb over magnesium:

Magnesium is een kalmerend mineraal, je wordt er dus rustiger van. Een tekort aan magnesium lijdt tot een toename van calcium in de neuronen, wat tot een calciumvergiftiging van de hersenen leidt. Beide mineralen moeten elkaar in balans houden.

· Natuurlijke bronnen van magnesium zijn amandelen, bladgroenten, haring, heilbot, karper, makreel, melasse, noten, schol, sojabonen, tarwekiemen, zeebaars, zonnebloempitten en zwaardvis.

· Naast calcium is ook magnesium belangrijk (waarschijnlijk belangrijker) voor de botopbouw.

· Magnesium bevordert de calciumopname.

· Zonder magnesium kunnen de zenuwen hun boodschappen niet aan de spieren doorgeven, een tekort aan magnesium kan daarom krampen veroorzaken (die kennen wij als spasmen).

· Een tekort aan magnesium kan veroorzaakt worden door stress en zorgt op zijn beurt weer voor stress.

· Een langdurig tekort aan magnesium kan jeukende oogleden, kramp in de spieren of sidderen veroorzaken.

· Magnesium is een antioxidant.

· Magnesium bevordert de antioxiderende werking van vitamine E.

· Magnesium normaliseert de bloeddruk.

· Magnesium gaat het klonteren van bloed tegen.

· Magnesium versterkt het hart en de bloedsomloop.

· In kleine hoeveelheden kan magnesium als maagzuurremmer gebruikt worden.

· Suiker verhoogt de uitscheiding van magnesium in de urine.

· Magnesium kan, indien een geringe dosis als supplement wordt geslikt, de kans op een plotselinge dood ten gevolge van een hartaanval met ca. 50 % verlagen.

· Magnesium mag je niet als voedingssupplement gebruiken als je een gebrekkige nierfunctie hebt, of lijdt aan een hartblock (tenzij je een pacemaker hebt) of als je een kunstmatige uitgang van je dunne darm hebt op je buik.

· Vraag advies aan je arts als je magnesium als voedingssupplement wilt innemen als je lijdt aan chronische obstipatie, colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm die met koorts en zweervorming gepaard gaat) of diarree, verschijnselen van een blindedarmontsteking vertoont, lijdt aan maag- of darmbloedingen of medicijnen gebruikt.
Magnesium kan bijv. niet gecombineerd worden met een bepaald middel tegen osteoporose.

· Magnesium kan alleen ingenomen worden als het chemisch is gebonden als een mineraalzout, zoals magnesiumchelaat, -citraat, -picolonaat of –gluconaat. Magnesiumoxide is niet geschikt, omdat dit kan laxeren. Magnesiumstearaat is een vulmiddel en werkt noch werkzaam, noch schadelijk.

· Volwassen vrouwen en meisjes vanaf 11 jaar hebben per dag minimaal 300 mg magnesium nodig en volwassen mannen en jongens vanaf 11 jaar minimaal 350 mg. Bij zwangerschap of het geven van borstvoeding is 150 mg extra nodig. Volgens H. Winter Griffith, M.D. (in ‘Vitaminen mineralen kruiden’, te lenen bij de bibliotheek) kan je per dag maximaal 250 mg innemen. Solgar adviseert om dagelijks 400 mg in te nemen bij het eten en als je MS hebt raadt Solgar je maximaal 700 mg aan.

· Van teveel magnesium kan je misselijk worden, je bloeddruk kan extreem laag worden en je kan last krijgen van ernstige spierzwakte, een moeizame ademhaling of een onregelmatige hartslag. Welke magnesiumverbinding(en) het boek (Mineralen, vitaminen, kruiden, H. Winter Griffith, M.D.) hier bedoelt weet ik niet. Van magnesiumcitraat is bekend dat hetgeen je niet nodig hebt, ook niet door je darmen wordt opgenomen, waarna het met de ontlasting verdwijnt.


Ik gebruik dit middel voor overgangsklachten en af en toe depressieve stemmingen. Iedereen zou dit moeten doen, het ontspant namelijk enorm. Dit is gewoon de waarheid. Alleen: neem NOOIT magnesium zonder dat er CITRAAT achter staat.Citraat wordt het snelst in je lichaam opgenomen en geeft de ontspanning die je soms zo broodnodig hebt. Probeer maar, je zult versteld staan.


Ik gebruik Magnesium van Doctor Best en Now Foods en heb hier goede ervaringen mee.

High Absorption Magnesium contains elemental magnesium chelated with the amino acids glycine and lysine. As an essential dietary mineral, magnesium plays many important roles which include: helping cells produce metabolic energy, supporting optimum nerve function, helping muscles relax properly and maintaining a healthy heartbeat. Glycine has been shown to be an efficient carrier for minerals that facilitate absorption in the intestinal tract.
 • Facilitates the body's energy production
 • Helps maintain healthy muscle contraction
 • Supports nervous system electrical activity
 • Promotes health across the lifespan

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Magnesium is a mineral that is critical for energy production and metabolism, muscle contraction, nerve impulse transmission, and bone mineralization. It is a required cofactor for an estimated 300 enzymes. Among the reactions catalyzed by these enzymes are fatty acid synthesis, protein synthesis, and glucose metabolism. Magnesium status is also important for regulation of calcium balance through its effects on the parathyroid gland.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Boek The Magnesium Miracle

Deel 1: de geschiedenis van magnesium

Hierin wordt uitgelegd hoe het komt dat zoveel mensen tegenwoordig een tekort aan magnesium hebben. Daarnaast vertelt mevrouw Dean over de rol van magnesium in het lichaam, en waarom het zo belangrijk is. Ze deelt de functies van magnesium op in 5 categorieën:
1 cofactor in chemische reacties (magnesium is nodig voor de aanmaak en werking voor honderden enzymen in het lichaam)
2 energie produceren en transporteren (magnesium is nodig bij het verteren, gebruiken en opnemen van eiwitten, vetten en koolhydraten)
3 synthesizing proteine (met behulp van magnesium kan het lichaam bouwstoffen halen uit voeding. DNA en RNA zijn afhankelijk van magnesium)
4 zenuw signalen doorgeven (magnesium zorgt ervoor dat er een klein beetje calcium de zenuwcellen in kan zodat er zenuw signalen van en naar de hersenen doorgegeven kunnen worden)
5 spieren ontspannen (waar calcium zorgt voor spanning van de spieren zorgt magnesium voor het ontspannen ervan. Teveel calcium of te weinig magnesium zorgt zo voor spier spasmes, tics, kramp en zelfs stuip aanvallen)

Om te weten of je een magnesium tekort hebt kan je kijken naar de lijst van bijna 70 symptomen en kenmerken. Een aantal hiervan zijn: angst, geïrriteerdheid, hartritme stoornissen, spijsverteringsproblemen (constipatie, spastische darm, crohn), bronchitis, chronische vermoeidheid, koude handen en voeten, verwarring, depressiviteit, diabetes, fibromyalgie, migraine, hyperactiviteit, food cravings (chocola, zout, koolhydraten), slecht geheugen, menstruatiepijn, spierzwakte, PMS, rusteloosheid, tintelingen in handen en voeten.

Een aantal oorzaken van een magnesium tekort worden gegeven:
-de magnesium arme bodem waarop ons voedsel wordt geteeld;
-teveel bewerkt voedsel eten;
-fluoride in het water (fluoride bindt zich aan mineralen en zorgt er zo voor dat ze niet meer opgenomen worden in het lichaam)
-te weinig maagzuur (in tijden van stress maak je minder maagzuur aan, en magnesium heeft maagzuur nodig om opgenomen te worden)
-spijsverteringsproblemen (darmen kunnen dan niet voldoende magnesium opnemen. Dit is waarschijnlijk het grootste probleem, vaak veroorzaakt door candida)
-te weinig water drinken (magnesium is water-oplosbaar)
-teveel aan calcium, kalium, fosfor, sodium en lactose (deze verhinderen de opname van magnesium)
-bepaald voedsel blokkeert de opname van magnesium (als je veel proteïnen eet heb je extra magnesium nodig. Looizuur in thee bindt zich aan alle mineralen en verhindert zo de opname. Oxaalzuur en phitinezuur (oa in spinazie, granen en soja) verhinderen de opname van mineralen ook.)
-gebruik van medicijnen (oa vocht afdrijvende middelen, insuline, de pil, nicotine, antibiotica)
-magnesium wasting (de nieren kunnen dan slechts kleine hoeveelheden magnesium vasthouden en de rest gaat verloren.

Deel 2: ziektes bij een magnesium tekort

In dit deel van het boek vind je alle informatie terug over de symptomen en ziektes die een magnesium tekort kan veroorzaken. Ook lees je hier de behandel adviezen, welke supplementen je moet nemen en welke vorm en hoeveelheid magnesium wordt aangeraden. Het is zeer uitgebreid geschreven en te veel informatie om hier op te schrijven, dus ik geef een korte samenvatting van de hoofdstukken.

-Angst en depressie: over de rol van magnesium bij angst, paniekaanvallen en depressie. Magnesiumtekort kan symptomen als angst, paniek, verwarring, slapeloosheid, hyperactiviteit, vermoeidheid en hartkloppingen veroorzaken. Serotonine is afhankelijk van magnesium om goed te kunnen werken. Daarnaast is magnesium belangrijk voor de bijnieren
-Migraine en pijn: magnesium helpt bij het vermijden van het verdikken en klonteren van het bloed. Het ontspant ook de spieren tegen spanningshoofdpijn. Als je bloedsuiker te laag is is je lijf kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van MSG en aspartaam. Magnesium is belangrijk bij het in balans houden van je bloedsuiker. Krampen, spasmes en tics van de spieren duiden ook op een magnesium tekort. Als je sport heb je extra magnesium nodig omdat je tijdens het bewegen extra magnesium gebruikt.
-Herseninfarcten, en hersen operaties: magnesium beschermt de hersenen tegen schadelijke effecten van chemicaliën. Als je laag magnesium hebt neemt calcium de plek ervan in in een cel, waardoor de cel afsterft.
-Cholesterol en hoge bloeddruk: magnesium werkt als een natuurlijke cholesterol verlager wanneer dat nodig is. daarnaast helpt het de bloeddruk laag te houden. (Opmerking van een dokter: "als de vier verschillende medicijnen tegen hoge bloeddruk die ik heb voorgeschreven niet werken schrijf ik magnesium voor, en dat werkt eigenlijk altijd" Rolling Eyes )
-Magnesium en het hart: magnesium voorkomt spier spasmes van de hartspier en kan zo een hartaanval helpen voorkomen. Het helpt ook calcium uit de aderen te houden en voorkomt zo verstopte aderen.
-Overgewicht, syndroom X en diabetes: magnesium is noodzakelijk bij het opnemen en verwerken van koolhydraten, vetten en eiwitten. Het helpt bij insuline resistentie door de cellen gevoeliger te maken voor insuline. Het is ook nodig voor de productie, functie en transport van insuline.
-PMS: magnesium kan helpen bij gevoelige borsten, hoofdpijn en stemmingswisselingen door PMS. Hoog oestrogeengehalte zorgt voor verlies van magnesium. Calcium kan zorgen voor minder menstruatiepijn, maar het doet dit door magnesium uit de cellen en in het bloed te verdrijven. Het is dus eigenlijk magnesium dat hierbij gebruikt moet worden. Het kan ook helpen bij PCOS doordat het de insuline resistentie vermindert.
-Osteoporose en nierstenen: magnesium is nodig voor de opname van calcium. Het stimuleert het hormoon calcitonin, wat bepaalde vormen van artritis en nierstenen kan voorkomen. Magnesium onderdrukt het hormoon parathyroid waardoor de afbraak van botten wordt tegengegaan.

Deel 3: het onderzoek gaat door

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de rol van magnesium bij ziektes.
-Chronische vermoeidheid en fibromyalgie: bij chronische vermoeidheid moet je eerst kijken naar de aanwezigheid van schimmels en candida in het lichaam. Samen met magnesium kan het een zeer grote verbetering geven bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie. daarnaast moet worden gekeken naar oestrogeen dominantie, schildklier functie en zware metalen.
-Ziek door je omgeving: een tekort aan magnesium kan je gevoeliger maken voor chemische stoffen. Magnesium helpt bij het verwijderen van die stoffen. Het helpt ook zware metalen uit het lichaam te verwijderen.
-Astma: veel mensen met astma of bronchitis hebben een laag magnesium gehalte. Veel medicijnen die daartegen worden gebruikt zorgen voor verlies van magnesium.
-Lang en gezond leven: in veel patiënten met Alzheimer en Parkinson is een laag magnesium gehalte gemeten. Hoe ouder we worden, hoe meer magnesium we nodig hebben. Magnesiumolie stimuleert de productie van DHEA, wat anti-verouderend werkt.

Deel 4: Testen en supplementen

Veel onderzoekers geloven dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium te laag is, en dat iemand minimaal 300mg per dag nodig heeft alleen al om het magnesiumgehalte op peil te houden. Daarmee heb je een tekort dus nog niet aangevuld.
Dokters herkennen een magnesium tekort vaak niet uit een test omdat alleen het gehalte in je bloed wordt gemeten. Dit kan normaal zijn terwijl het in je cellen veel te laag is.
De beste manier om een magnesium tekort te meten is de blood-ionized magnesium test. Deze word echter alleen nog maar gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. De makkelijkste manier om een tekort te testen is het gewoon uitproberen. Neem 1-3 maanden magnesium en noteer alle vooruitgang of veranderingen.

Belangrijk is om voldoende voedsel te eten dat hoog is in magnesium, zelfs als je supplementen slikt. Het beste is biologische voeding omdat dit geen chemicaliën bevat en meer mineralen. In het boek wordt een lijst gegeven met voedsel dat hoog (en laag) is in magnesium, met een dieet voorbeeld. Als je mineraalwater drinkt, let dan ook op de calcium-magnesium verhouding. Helaas is bijna al ons mineraalwater met veel calcium en weinig magnesium.

Het is lastig om een goed magnesium supplement te vinden. Je moet altijd kijken naar de hoeveelheid elementair magnesium in een supplement. (1000mg magnesiumcitraat bevat bijvoorbeeld 125mg elementair magnesium). Lees daarom altijd goed de verpakking.
Hou qua dosering ongeveer het volgende aan:
-mannen en vrouwen 6-8mg elementair magnesium per kilo lichaamsgewicht (als je 60 kilo bent dus 360-480mg per dag)
-als je veel sport kan je 6-10mg per kilo per dag nodig hebben.

Om een tekort aan te vullen of bepaalde ziektes te bestrijden heb je meer nodig. De hoeveelheden daarvoor worden in het boek gegeven in elk betreffend hoofdstuk.

In de volgende gevallen is het belangrijk om met je arts te overleggen voordat je magnesium gebruikt:
-als je nieren niet goed werken
-als je myasthenia gravis hebt
-als je een bijzonder trage hartslag hebt
-als je een verstopping in je darmen hebt (gewone constipatie telt niet;)

Als je teveel magnesium hebt genomen merk je dat aan zachte brijerige ontlasting. Dit is de manier waarop een teveel aan magnesium je lichaam verlaat. Neem minder magnesium of verdeel het beter over de dag.

Neem magnesium het liefst niet bij de maaltijd. Omdat zowel magnesium als je voedsel maagzuur nodig heeft kan je last van je maag krijgen en word het niet goed opgenomen.

Sommige mensen krijgen veel energie van magnesium en kunnen het daardoor beter niet voor het slapen gebruiken.

Magnesium regulates more than 325 enzymes in the body, the most important of which produce, transport, store and utilize energy. Many aspects of cell metabolism are regulated by magnesium such as DNA and RNA synthesis, cell growth and cell reproduction. Magnesium also orchestrates the electric current that sparks through the miles of nerves in our body. Magnesium has numerous physiological roles among which are control of nerve action, the activity of the heart, neuromuscular transmission, muscular contraction, vascular tone, blood pressure and peripheral blood flow. Magnesium modulates and controls the entry and release of calcium from the cell, which determines muscular activity. Without magnesium, muscle and nerve functions are compromised and energy is diminished. We are operating with the power turned off. Muscular weakness, soft bones, anxiety, heart attacks, arrhythmia, and even seizures and convulsions can result.


High Absorption Magnesium contains elemental magnesium chelated with the amino acids glycine and lysine. As an essential dietary mineral, magnesium plays many important roles which include: helping cells produce metabolic energy, supporting optimum nerve function, helping muscles relax properly and maintaining a healthy heartbeat. Glycine has been shown to be an efficient carrier for minerals that facilitate absorption in the intestinal tract.
 • Facilitates the body's energy production
 • Helps maintain healthy muscle contraction
 • Supports nervous system electrical activity
 • Promotes health across the lifespan

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).


Magnesium is a mineral that is critical for energy production and metabolism, muscle contraction, nerve impulse transmission, and bone mineralization. It is a required cofactor for an estimated 300 enzymes. Among the reactions catalyzed by these enzymes are fatty acid synthesis, protein synthesis, and glucose metabolism. Magnesium status is also important for regulation of calcium balance through its effects on the parathyroid gland.

Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).