Hoofdpijn

Ik heb dagenlang vreselijke hoofdpijn, pijn in mijn ogen en zelf kaken. Momenteel gebruik ik geen medicatie. Ik vraag mij af wat er aan de hand is. Komt het door de serotonine tekort of zijn er andere orzaken?

Wat mij verbaast is het volgende;

Als ik een koop koffie drink met suiker, dan verdwijnt mijn koppijn voor 0.5 uur. Hoe kan dat? Wat mis ik in mijn hersenen dan? Ik denk dat het iets te maken heeft met tekort van magnesium en/of glucose.

Mijn theorie:

Met koffie krijg ik suikers binnen. Suikers zijn glucose. Glucose is de belangrijkste brandstof voor hersenen. Koolhydraten worden omgezet in glucose (normale stofwisseling, die waarschijnlijk nu verstoord is). Magnesium helpt bij het omzetten van glucose tot energie.

Test

Ik heb hoofdpijn, ik drink 1 kop met 5 lepels van suiker. De hoofdpijn zakt.


Magnesium tegen migraine-aanvallen

Dagelijks gebruik van 600 mg magnesium blijkt het optreden van migraine-aanvallen te kunnen terugdringen.
Magnesium kan zowel van invloed zijn op de vaatvernauwing als op de vrijzetting en activiteit van serotonine.

Dat is het resultaat van een goed opgezette (dubbelblind, placebo gecontroleerd, gerandomiseerd) studie door Dr. A. Peikert van de afdeling Neurologie en klinische Neuropsychologie aan de München-Harlachingkliniek.

Zeventig mensen die al meer dan twee jaar aan migraine leden kregen na een voorbereidingstijd van vier weken ofwel dagelijks 600 milligram magnesium (trimagnesiumdicitraat) ofwel een placebo. Na twaalf weken bleek het aantal migraine-aanvallen in de groep die magnesium had gekregen, gestaag afgenomen te zijn met in totaal 41,6%. In de placebogroep was de afname van het aantal aanvallen slechts 15,8%. Het totale aantal dagen met migraine was in de magnesiumgroep met 49% afgenomen, tegenover 21% in de groep die een placebo had gekregen. Wel klaagde een deel (18,6%) van de patiënten die magnesium hadden gekregen over diarree, en 4,7% over maagklachten.
bron: nieuwsbrief Fit met Voeding

De aanvallen in de magnesiumgroep waren ook minder zwaar en het medicijngebruik lager.
Eerder onderzoek wees er al op dat migrainepatiënten minder magnesium in hun lichaam hebben dan anderen.
bron: Ortho, 1997; Ortho Abstracts, 1996

Nieuw magnesiumpreparaat zeer effectief bij migraine
De behandeling van migraine met een combinatie van magnesium en aspirine is onlangs gepatenteerd door de US Patent Office.

Uit onderzoek bleek dat magnesiuminjecties zeer goed werkten bij acute migraine. Deze patiënten hadden allen magnesiumtekorten en hadden in 85% van de gevallen baat bij een injectie.
Dr. Alexander Mauskop, de patenthouder en directeur van het New York Headache Center, geeft aan dat onderzoeken laten zien dat een dagelijkse magnesiumsuppletie ook het aantal aanvallen terugdringt.
Het nieuwe middel van Mauskop onderscheidt zich van andere doordat het zo makkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Verder beschermt het de maagwand en bevat het middel geen cafeïne.
Mauskop denkt dat zijn magnesiumpreparaat de voorloper wordt van een totaal nieuwe behandelmethode tegen migraine. Hierbij zijn een effectievere werking en veel minder bijwerkingen gewaarborgd.
bron: New York Headache Center, juli 1999


Vitamines
Vitamine B2 is waarschijnlijk een goed alternatief voor mensen met migraineproblemen. Dagelijkse inname van een hoge dosis vitamine B2 zou de aanvallen helpen voorkomen.

Bijkomende voordelen van vitamine B2 boven andere migrainebehandelingen is dat het erg goedkoop is, een gunstige bijdrage levert en nauwelijks bijwerkingen heeft.

Vitamine B2 speelt een rol bij de energiehuishouding van lichaamscellen. Het helpt de mitochondriën voorzien van energie. Bij een energiestoring kan een reactie optreden die leidt tot een migraine-aanval.

In een onderzoek onder migrainepatiënten bleek dat bij een dagelijkse dosering van 400 mg vitamine B2 na drie maanden de migrainefrequentie met 37% afnam. Het had nauwelijks effect op de klachten zelf. Het effect werd na een maand inname gezien en was maximaal na drie maanden.
Het bleek dat een vitamine-B2-suppletie het beste werkte bij mensen die een matige vorm van migraine hadden met een paar aanvallen per maand.
bron: Drs. Gert E. Schuitemaker

De werking van vitamine B2 is volgens een Belgisch onderzoek vergelijkbaar met medicijnen zoals beta blokkers maar dan zonder nadelige bijwerkingen. 53 migrainelijders kregen dagelijks een hoge doses vitamine B2, riboflavine, of een placebotablet te slikken. Bij 56% van de ribovlavine-gebruikers trad er verbetering op in het aantal, de zwaarte en de duur van de migraineaanvallen. 19% van de placebo-groep had er baat bij.
bron: Algemeen Dagblad, 1997

Hallo,

Ik gebruik sinds kort een combinatie van vitamine B2 en magnesium. De vitamine B2 neem ik bij het ontbijt, 400 mg zuivere B2. Voor het slapen gaan neem ik 400 mg magnesium. Aanbevolen wordt 600 mg magnesium, maar dat verdraag ik niet zo goed. Ik gebruik magnesium zonder calcium, dat schijnt beter te zijn. Ik koop de B2 en de magnesium bij www.vitatheek.nl, de vitamine B2 van het merk Orthica en de magnesium citrate van het merk Solgar. Je moet wel ongeveer 3 maanden dit slikken, voordat je echt resultaat kunt verwachten.

Groetjes Gerlinde

Wat ik uit de headache site vermeld hierboven, en met name het forum, http://pub24.ezboard.com/fheadachepainfreeforumsfrm10 waar verschillende doctoren als moderator zijn, is dat ...

je normaal magnesium in 4 uur uit je lichaam spoelt. Dus moet je het time released gebruiken, en elke 4 uur een of meerder pillen nemen.

je magnespiegel in je bloed kan laten checken om te kijken of je het goed opneemt. Aan de hand daarvan kan je je dosering fine tunen.

Je kan magnesium dus ook nemen bij een aanval, eentje die snel wordt opgenomen, bv gluconaat. Die moet je weer niet gebruiken voor de hele dag, behalve als je elk uur wilt slikken.

En je dosering is te laag. Maar je MOET het dus verspreiden over de dag, anders krijg je te veel in korte tijd, en dan stoot je lichaam dat weer af in de vorm van diaree, en ook in je urine.

Citraat wordt dus niet zo goed opgenomen. Dat betekent dat je de dosering mogelijk zou moeten vergroten.

Het doel is een constant serum(bloed) spiegel van 0.65-1.1 mmol/Lhier een voorbeeld van de doseringspagina http://www.headachepainfree.com/magnesi ... ation2.htm

72kg x 6mg = 432mg which is the RDA for Jill. So on day 1 Jill would take 1 Mag Oxide 400mg or 5 Mag Tabs or 7 Slow Mag's. You can take these in divided doses. So she could take 2 Mag Tabs in the am, 1 at Lunch time and 2 at night. Any of the above combinations would give her the RDA for Mg.

Swallow tablets whole with a full glass of water.
Take the Mag Oxide, Slow Mag and Mag Tab SR with food.
When taking the Mag Tab SR - scored tablets may be broken without affecting the 12hr sustained release.
Slow-Mag is enteric coated and tablets should not be broken.Dus samengevat, te veel in een keer, te weining voor de dag, goed verspreiden over de dag, liefst bij maaltijden 3x + voor slapen.

Als de dosering te hoog is merk je dat aan de stoelgang.

Als de tabletten time released zijn, kan je ze soms wel/soms niet afbreken (doormidden bv) om het effect te bereiken dat je wilt.
Je kan direct effect hebben mits de dosering klopt.