Depressie

De verschillende vormen van depressieDepressie is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem. Het zit allemaal tussen de oren wordt er gezegd en "Je moet maar eens met iemand gaan praten". De algemene opvatting is dat depressie vaak een psychische oorzaak heeft en dan ook via de psychische weg opgelost zou moeten worden. Niets is minder waar. Wetenschappelijke onderzoeken naar depressie laten zien dat depressie niet alleen vaak een lichamelijke oorzaak heeft, ook is het herstellen van de balans in de fysiologie van het lichaam een veel snellere oplossing dan praten met een therapeut.Binnen de reguliere medische wetenschap wordt eigenlijk maar een vorm van depressie erkend, de serotonine-afhankelijke depressie. Serotonine is een stofje in de hersenen, en onderdeel van een groep stofjes die neurotransmitters wordt genoemd. Neurotransmitters zorgen voor de overdracht van prikkels tussen zenuwcellen en hebben zo invloed op de gevoelsbeleving.

Bij een serotonine-afhankelijke depressie wordt door het lichaam zelf te weinig serotonine (happiness hormone) aangemaakt.

Als therapie worden hierbij SSRIs (serotonine heropname remmers) voorgeschreven. Deze zorgen ervoor dat het serotonine dat wel aanwezig is in ieder geval langer beschikbaar is om verdere reacties in het lichaam in gang te zetten. Daarnaast blijken antidepressiva ontstekingsreacties in het lichaam te remmen. Op zich lost dit het probleem niet op, maar u voelt zich met de medicatie in ieder geval beter dan zonder.Helaas worden alle depressies op deze manier benaderd, terwijl ondertussen gebleken is dat maar 20 % van de depressies ook inderdaad serotonine-afhankelijke depressies zijn. Een groter deel van de depressies wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine, een andere neurotransmitter welke als functie onder andere heeft: motivatie, geluksgevoelens, concentratie, opwinding en creatief denken. Een dergelijke depressie zal niet weggenomen worden door de SSRIs, maar wel veranderen. Door inname van SSRIs bij een dopamine-afhankelijke depressie ontstaan juist veel symptomen van een serotonine-afhankelijke depressie.

Dit komt doordat er een teveel aan serotonineprikkels ontstaat. Er was in eerste instantie geen tekort aan serotonine en door de SSRI's ontstaan extra serotonineprikkels in de cellen. Het relatieve teveel aan serotonine wordt omgezet in fake-hormonen welke dezelfde klachten geven als een serotoninetekort.

Het is dus heel belangrijk om bij het vergelijken van uw klachten met onderstaande symptomenlijsten de klachten te nemen die u had voordat u begon met medicatie.Symptomen van serotonine afhankelijke depressie:

Depressie

Constipatie (niet goed naar de wc kunnen, verstopping)

Lang er over doen om in slaap te vallen (meer dan een half uur)

Geagiteerd, nerveus, rusteloos, overal ontevreden over

De pijngevoeligheid kan omhoog gaan, waardoor kleine dingen meer pijn geven

Obsessief gedrag met betrekking tot voeding, niet kunnen stoppen met eten en dan vooral veel suiker/koolhydraatrijke voedingsmiddelen.

Migraine/spanningshoofdpijn

Premenstruele pijnen (PMS)

Symptomen van een dopamine afhankelijke depressie:

Depressie

Concentratieproblemen, lezen en dan niet weten wat je gelezen hebt bijvoorbeeld

Kan heel de dag wel slapen

Geen initiatief meer, niet meer ondernemend, zit de hele dag op de bank, geen motivatie om iets te gaan doen, hobbys te beoefenen, er op uit te gaan, vindt niets meer leuk

Kan niet meer creatief denken, raakt in paniek als er iets gebeurt waarbij hij moet handelen/een oplossing bedenken en kan dan gaan huilen, raakt in paniek bij elke stresssituatie die zich voordoet

Hangt alleen maar de hele dag in een stoel, onderuit, zegt vaak ik weet niet of ik heb geen zin

Ontstaat vaak door stress, dit kan elke vorm van stress zijn, werkstress, relationele stress, fysieke stress zoals te hard sporten etc.

Bij sommige mensen uitblijvende of onregelmatige menstruatieOorzaken van depressieAls u iets voelt, speelt zich zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak iets af, u beleeft een gevoel en in het lichaam vinden allerlei reacties plaats. Lichaam en geest staan dus niet los van elkaar, ze beïnvloeden elkaar continu. De oorzaak van een depressie kan dan ook op beide niveaus liggen, hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken:Stress: bij stress worden allerlei ontstekingsstofjes aangemaakt. Deze ontstekingsstofjes zorgen ervoor dat tryptofaan (de voorloper van serotonine) versneld wordt afgebroken. Daarnaast verbruikt ons lichaam tijdens stress veel vitamine B6 en magnesium welke co-factoren zijn in de vorming van serotonine en dopamine.Ons lichaam maakt overigens geen verschil tussen werkstress, schoolstress, niet gelukkig zijn met de huidige leefsituatie, financiële zorgen, relationele stress of levensgevaar, het reageert overal hetzelfde op.

Een tekort aan de aminozuren tryptofaan/tyrosine, welke de voorlopers zijn van serotonine en dopamine, immers zonder bouwstoffen kun je niets maken.

Een tekort aan co-factoren die nodig zijn om de vorming van serotonine en dopamine tot stand te brengen, waaronder vitamine A, B6 (door stress, alcohol, pilgebruik, overmatige koolhydraat-/suikerconsumptie, tekort in voeding), B11, B12, C (door roken, te weinig groente- en fruitconsumptie), D (door te weinig zon, en continu gebruik van zonnebrandcrème), magnesium (door stress, overmatig sporten), SAMe (sommige mensen hebben een aangeboren afwijking waardoor ze zelf geen SAMe aanmaken) en zink (door infecties, te weinig binnen krijgen via de voeding).

Hyperpermeabele darm (ook wel genoemd: leaky gut, lekkende darm of intestinale mucosale dysfunctie): doordat de status van het darmslijmvlies achteruit gaat, kunnen moleculen vanuit de darm zo het bloed in stromen (denk aan afvalstoffen, toxines en onverteerde eiwitfracties), dit heeft een ontstekingsreactie tot gevolg, waarbij dezelfde ontstekingsstofjes ontstaan als bij stress.

Overige (langdurige) infecties kunnen hetzelfde effect hebben als een hyperpermeabele darm, denk onder andere aan auto-immuunziektes en infecties in het maag-darmsysteem.

Ook na een beroerte, een trauma, infecties in de hersenen en neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer en Parkinson kan een ontstekingsreactie optreden met een depressie tot gevolg.

Gebruik van bètablokkers blokkeert het vrijkomen van het enzym dat serotonine dient om te zetten in melatonine (slaaphormoon) met als gevolg slaapstoornissen, moeheid en soms depressie.

Bij bepaalde leveraandoeningen ontbreekt het enzym om SAMe aan te maken, SAMe is nodig voor de synthese van een aantal neurotransmitters waaronder serotonine en dopamine.

Een onderfunctionerende schildklier (bv na bevalling). In dat geval is er vaak sprake van resistentie tegen antidepressiva.

Via de brain-heart-brain connection. Het is gebleken dat hart- en vaatziektes en depressie heel vaak samengaan, doordat ze allebei ontstaan door een verstoring in het bioritme.

Als je ziek bent (bv griep) voel je je zwak, moe, down, lusteloos, nergens zin in etc. Meestal denkt men dat de koorts hiervoor verantwoordelijk is, maar uit onderzoek is gebleken dat dit wordt veroorzaakt door de verhoogde hoeveelheid ontstekingsstofjes in het bloed. Aangezien bij depressie de hoeveelheid ontstekingsstofjes in het bloed ook verhoogd is, lijkt het er op dat depressie een soort langdurig ziek zijn is, waarbij de onderliggende oorzaak veelal onzichtbaar blijft.

Bron: http://www.newtreatments.org/depressie